Hesitation/ black smoke - Ford Powerstroke Diesel Forum
General Diesel Discussion Discuss everything else pertaining to Diesel Pickups.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 04-01-2009, 08:37 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hesitation/ black smoke

Hey, new diesel truck owner here I have a 2004 F250 6.0 PSD, banks 6 gun, banks monster exhaust, Cold air intake all installed by previous owner. The truck only has 34000 miles and i checked the maintenance records at the ford garage where it was serviced and the previous owner only had it in for water in the fuel, other than regular service and recalls the truck hasn't had any problems. Having said that the problem I'm having is from time to time only when going up hill just as I accelerate the truck seems to hesitate, blow a huge amount of black smoke and I hear a sound like the turbo back blowing through the intake. This only happens when the fuel tank is almost empty, and when going up hill. The 6 gun is normally on 6 when I drive it daily except when I'm towing and then I use it on 4. This happened with it on all settings I moved it around when It was acting up. I haven't had this problem while towing but then again the tank wasn't almost empty. I have no idea what the hell is going on. I add 4oz of Ford PSD cetane booster with every fill up. I usually wait until the tank is empty to get fuel but I'm thinking I should stop that now that I have this problem. I'm hoping one of you diesel gods can E-diagnose this problem.... Thanks!!
txjimbob911 is offline  
post #2 of 7 Old 04-02-2009, 01:39 PM
Let's go B's!!!!

 
Southpaw's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Remington, Va. U.S.A.
Posts: 6,017
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 5 reviews
Intercooler boot blow off?

Chris

2002 Crew Cab Long Bed
4" BDS, 35x13.50 Cooper STT on 20x10 Black Rockstars, and other stuff.....310,000 miles and counting...
<><
2 Thessalonians 3 v.6-15

Southpaw is offline  
post #3 of 7 Old 04-02-2009, 07:53 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I don't think so. I filled the tank and no problems. I thought that at first but I can put the banks on 6 and tromp on it and no problems at all, so that to me, kind of eliminates any air leaks....
txjimbob911 is offline  
post #4 of 7 Old 04-03-2009, 06:23 PM
Compression Ignition Addict
 
Fordboy324's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Elwood,IN
Posts: 386
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Lift Pump?? Gets low and wont pump?? Clueless....


97' F-250.Triple Gauges,5" exhaust 6" tip,TS,6637,33x14 Boggers on Welds,Polk/Kenwood System,one shallow 12,
Pro Comp shocks,tinted,de-trimmed,smoked rears/fronts,6k hid's,brush guard,white mirrors,billet grill
1995 Nissan Altima 5 Spd
Fordboy324 is offline  
post #5 of 7 Old 04-03-2009, 06:25 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Diesel Mack's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Northern Va
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Have the computer checked.
Diesel Mack is offline  
post #6 of 7 Old 04-06-2009, 06:52 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
found a broken Vacuum T at the MAP sensor. I got one yesterday on my way to work and I'll have it in today. Let you know if that was the culprit. BTW I have a Banks 6 gun for sale if anyone is interested.....
txjimbob911 is offline  
post #7 of 7 Old 04-10-2009, 07:27 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 21
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It was the EGR Valve. They replaced it and charged $580.00. Good for me I purchased an extended warranty........
txjimbob911 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome