Strange start up after oil change - Ford Powerstroke Diesel Forum
General Diesel Discussion Discuss everything else pertaining to Diesel Pickups.

User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 Old 06-05-2008, 11:35 AM Thread Starter Rookie
snsjets's Avatar
Join Date: Sep 2006
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Strange start up after oil change

I have a '01 7.3L, totally stock. Yesterday I changed the oil using Amsoil 15W-40. The engine did not get started until today because I was waiting for my K&N to dry out.
On start, the engine ran/sounded normal even with no oil pressure indicated for about 10-12 seconds. Then right before the oil pressure rose to normal there was a large surge in the engine, almost as if it was about to die until the oil pressure came up. This has never happened. I can't imagine this engine locking a cylinder with 15 qts of oil in the bottom.
Has anyone seen this before? Would the engine electronics freak with no oil pressure?
Note: I was lazy and did not fill the filter with oil beforehand. Should I?

Thanks for any info.
snsjets is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome