4X4 wont engage. - Ford Powerstroke Diesel Forum
General Diesel Discussion Discuss everything else pertaining to Diesel Pickups.

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-28-2007, 11:41 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2006
Location: An undisclosed location
Posts: 991
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
4X4 wont engage.

Hey guys, I'm helping my buddy out. He has a 01 F250 5.4L Auto and his 4X4 wont engage. It's the electronic shift on the fly. I can hear the motor on the TC try to engage but the 4X4 light wont come on. I don't think the motor is bad but I don't now why it wont engage. Any suggestions?

Last edited by LPstroker; 12-28-2007 at 11:48 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-28-2007, 11:43 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2007
Posts: 1,416
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
check your wires.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-28-2007, 11:45 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2006
Location: An undisclosed location
Posts: 991
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
They are all good and clean so is the connection.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-28-2007, 12:09 PM
Premium Member
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Does it go into 4x4 High? Or no 4x4 at all? Have you checked for any fault codes?

Mike Cleary
Ford Certified Senior Master Technician and Powerstroke Engine Specialist
Automotive Technical Support Services
Specializing in Ford Vehicle Systems Training
P.O. Box 27522
Fresno, CA 93729
mcleary@atsstraining.com
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-28-2007, 12:36 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2006
Location: An undisclosed location
Posts: 991
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No 4X4 at all. the electric motor sounds like it is trying to engage like 3 times but the 4X4 light doesn't come on. then it stops trying. Doesn't throw any lights or anything. I don't have anything to full codes.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-28-2007, 12:51 PM
Premium Member
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If you could get codes that would really be helpful. Some things come to mind based on past experience: faulty Xfer case motor, faulty Xfer case front or rear speed sensors. I would recommend diagnostics instead of just swapping out parts. See if you can find someone who can at least retrieve the codes for you.

Mike Cleary
Ford Certified Senior Master Technician and Powerstroke Engine Specialist
Automotive Technical Support Services
Specializing in Ford Vehicle Systems Training
P.O. Box 27522
Fresno, CA 93729
mcleary@atsstraining.com
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-28-2007, 01:01 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2006
Location: An undisclosed location
Posts: 991
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
but no lights come on like check engine or anything, so would it still throw a code?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-28-2007, 01:04 PM
Premium Member
 

Join Date: Sep 2007
Posts: 108
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Possibly, yes. If you can find the right scan tool, you should also monitor the contact plate pids to make sure they are switching properly as the different 4x4 requests are being commanded.

Mike Cleary
Ford Certified Senior Master Technician and Powerstroke Engine Specialist
Automotive Technical Support Services
Specializing in Ford Vehicle Systems Training
P.O. Box 27522
Fresno, CA 93729
mcleary@atsstraining.com
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-28-2007, 01:27 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2006
Location: An undisclosed location
Posts: 991
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
thanks for the help buddy I'll update you once I start getting into it a little more.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-29-2007, 03:16 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2007
Location: SLC, Utah
Posts: 514
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
check for vacuum leaks as well.... if you havnt used the 4x4 for a while the seals on the hub can get cracked and torn and leak. if yours dont have vacuum... any 4x4 local shop should have a scanner u can use.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:04 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors