99 7.3 Glow plugs won't work - Ford Powerstroke Diesel Forum
General Diesel Discussion Discuss everything else pertaining to Diesel Pickups.

User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 08-03-2012, 10:48 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
Join Date: Jan 2011
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
99 7.3 Glow plugs won't work

I have a 166K mile 1999 7.3 F350 that I've had the relay changed on and now it still won't start below 45 without being plugged in. I checked he plug that goes in the passenger side valve cover and it was tight and in good condition so I'm at a loss on this one.

Do I need new glow plugs or might there be an electrical problem that's keeping them from working? Is there a way to check?

Any help would be great! Thanks
Bentspoke is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 08-03-2012, 10:55 AM
Super Moderator

SuperCrutyPS's Avatar
Join Date: Jul 2008
Location: Orangevale, CA
Posts: 14,159
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 26 Post(s)
Thanks: 56
Thanked 352 Times in 337 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is your glow plug relay working? It may looking like a starter solenoid that is near the front of the engine on the passenger side of the valley near the valve cover.

You can check to see if you have voltage into it and out of it while the WTS light is on. If no voltage out, the glow plugs won't heat.

Owner / Operator: Darryl
My Truck: 2001 F350 | 7.3L PSD | 4R100 | Crew Cab | Long Bed | 4x4 - 222,000 miles - 10 Years of ownership
Mods: Autometer Z-series Gauges | K&N GenII FIPK | MBRP 4" TB Exhaust | Hypertech PP3 | Toyo OC ATII (LT285/75R16 "E") | SilverStar 9007/9145 | Dura-Flap Mud Flaps
Usage: DD | 5er Puller
Tow Toy: Pilgrim International 31RE3SLF5
U.S. Navy - IC2 - '76-'80
SuperCrutyPS is offline  
post #3 of 3 Old 08-05-2012, 02:10 PM
Powerstroke.org Rookie
Join Date: Jul 2012
Location: las vegas
Posts: 20
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
+1 for the relay. common problem, cheap easy fix

2000 F-350 CC Dually, 7.3 PSD, BTS built trans and Converter, GTP38R turbo, 6.0 intercooler, 6.0 trans cooler, hpx, frx, TS chip, 8 tv's, 15" Kelderman Airride lift, 24.5" Alcoa's, K5LA train horns, 05 front conversion, Lambo doors, ambulance alternator, external trans filter kit, coolant filter kit, 203 t-stat.

2006 MB S65 AMG- Tuned and larger HE. 600 rwhp
rich00dually is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome