A question about Chip power???? - Ford Powerstroke Diesel Forum
General Diesel Discussion Discuss everything else pertaining to Diesel Pickups.

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-19-2007, 06:40 AM
Member
 

Join Date: Jul 2007
Location: Sand Mt. Alabama
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Question A question about Chip power????

I posted this in the 7.3 forum with no response. Does anyone have any input about this?

I have just installed a Superchips TDI gold chip with the CARB program. I think it is like 65 hp. I really can't tell much difference in power. It seems there is alittle more turbo whine, but still got the same mpg on the first tankfull. My question is with a 65 hp chip should I feel a considerable more hp or just alittle bit.

I know that if chips are not installed right they don't work, but I followed the install instructions very close. I cleaned the conections untill I could see copper on every one. I really feel that is installed correctly. Any suggestions?

99 F350 4x4 SRW 4 door 6sp DIY intake and BD X monitor gauges.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-19-2007, 07:04 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2007
Location: Nashville, TN
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to CountryHunter65
Im not real familiar with 7.3 but i know that a 65 horse chip aint really goin to do that much for a 350 4 door. On the other hand I have a SCT XCAL2 for my 250 4 door. There is a 50 horse tune on it and i can tell a small difference than stock hp. I think that havin a 65 horse chip on such a heavy truck is the only reason you cant tell much difference.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-19-2007, 07:16 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2006
Location: Vernon, Texas
Posts: 3,333
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to slammedSI Send a message via MSN to slammedSI Send a message via Yahoo to slammedSI
You eather installed it wrong. or the chip dosent work. 65hp will be noticable.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-19-2007, 07:24 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Aug 2007
Location: Idaho Falls Idaho
Posts: 142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I might be wrong on this one, hopefully I am, but the instructions to installing my ts chip emphasized: "NOTE-DO NOT erode any of the silver material on the edge of the connectors while cleaning the contacts of silicone or lacquer coatings".
Just my thoughts, if you see copper than you cleaned and scraped a little too much, just my opinion I'm not a tech. I can tell a huge difference between stock and 70 horse setting on my truck. I'll gladly be corrected if I'm wrong though.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-19-2007, 08:34 AM
Member
 

Join Date: Jul 2007
Location: Sand Mt. Alabama
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the instructions said to clean untill you could barely see copper on the tips. That is what I did. I think I cleaned the laquer good.
My boost gauge will only go to about 16 with the chip have not tried it without chip but I have read that stock should do about that same amount.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 09-19-2007, 08:43 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Mar 2007
Location: Pottstown, PA
Posts: 398
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have a diablo chip @ 62hp and I notice a big difference. Do you have any supporting mods, when all I had was the chip there was only a little gain I could feel. I did the DIY intake and it really made a diff, then a performance muffler made another difference. If you have no other mods then I would say thats the biggest issue.

My cousin "helped" me out by taking a SOS pad to my PCM and removed all the silver on the contacts, all I see is copper and it works fine, not ideal, and he got....anyway. If you use a scotchbrite pad you can see all the laq. coming off and can feel the difference. Make sure the chip is making good contact, usuallly if its not it won't run, or run like sh** from my past experience.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 09-19-2007, 10:51 AM
Member
 

Join Date: Jul 2007
Location: Sand Mt. Alabama
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The only other mod I have is the DIY tymar intake.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 09-26-2007, 07:06 PM
Member
 

Join Date: Jul 2007
Location: Sand Mt. Alabama
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
O.K. I took the chip out, recleaned the connections with a blade...... I know, I know, you should be more carefull. I don't know if I cleaned it any better, but I know that the chip works now!!!!!!! You can certainly tell a difference with it working. My boost gets up to 21 now oposed to 15 before. Huge difference. 65hp is very noticeable. Thanks to all who made suggestions.

JEJ
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 09-27-2007, 05:17 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Aug 2007
Location: Idaho Falls Idaho
Posts: 142
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
glad you got it working man! It is amazing the difference just 65 horses makes on these trucks, makes em a whole lot more interesting to drive! GO POWERSTROKE!! :burnout
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 09-27-2007, 05:24 AM
Premium Member
 

Join Date: Sep 2007
Location: walkertown nc
Posts: 36
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
glad to hear you got it working
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:07 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors