Question about tuners (Edge, etc.) - Ford Powerstroke Diesel Forum
General Diesel Discussion Discuss everything else pertaining to Diesel Pickups.

User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 07-24-2007, 07:10 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Question about tuners (Edge, etc.)

I had read somewhere that tuners, like edge, don't change the parameters in the trucks computer but simply modify what the computer is seeing. Is there truth to this? It seems to make sense because you don't have to unload your program like you do with others. I believe devices like Predator do modify the computer parameters and require that you actually reload your stock parameters. Any enlightenment will be appreciated.

Thanks



Chuck
brotenc is offline  
post #2 of 4 Old 07-24-2007, 07:14 PM
Compression Ignition Addict
 
Raul@Stealth Automotive's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Ventura County, CA
Posts: 20,359
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 23
Thanked 30 Times in 17 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Send a message via AIM to Raul@Stealth Automotive
Quote:
Originally Posted by brotenc View Post
I had read somewhere that tuners, like edge, don't change the parameters in the trucks computer but simply modify what the computer is seeing. Is there truth to this? It seems to make sense because you don't have to unload your program like you do with others. I believe devices like Predator do modify the computer parameters and require that you actually reload your stock parameters. Any enlightenment will be appreciated.

Thanks



Chuck
if it is the edge Juice (modual) than you are right... but if its the EVO its a programmer and you do have to load it in......
Raul@Stealth Automotive is offline  
post #3 of 4 Old 07-25-2007, 06:19 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the information.

Does your triple gauge set with pod fit the F350 2007 lariat model? I might just go with gauges and forget tuners.
Thanks
brotenc is offline  
post #4 of 4 Old 07-25-2007, 01:18 PM
International Threat
 
Marty's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Elkton, MD
Posts: 13,088
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 8 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Gauge pods for the Apillar will fit 99-07 super duties. You will lose your Apillar handle though.

I'd still recommend getting an SCT or something similar for your 6.0 even if it's just to firm up the tranny or block the EGR etc... just because it makes the truck run better. If you're really worried about warranty - maybe no SCT

2001 F250
11.62 @ 115.79
Owner of Marty's Diesel
Elkton, Maryland
Marty is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome