Throwing Turbo Codes- is this bad?? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-28-2012, 09:00 PM
Yeah it's a Turbo Diesel
 

Join Date: Mar 2012
Location: Dallas
Posts: 3,271
Thanks: 32
Thanked 24 Times in 24 Posts
Feedback Score: 11 reviews
Throwing Turbo Codes- is this bad??

So my service engine light came on two days ago..I'm nervous as to what these codes actually mean. I cleared the codes with my edge cts insight tonight, I'll drive it some more tomorrow and see if the light or codes come back. But I wanted to check in with you guys and see what exactly these codes mean and how serious they are. No power loss issues, normal boost numbers- no loss in performance or over boosting..I researched the forum for these codes and it seems to be a coorelation with the cold weather. These codes popped up when we get the 20-40 degree weather the past few days. I cleared the codes so we'll see if they pop up again. I also saw in another thread that the ebp sensor could need cleaning. Now when I look at the ebp pipe and sensors, there appears to be two sensors, one on top and on on bottom. Which on is the problematic one that needs cleaned?

Codes are:
P2563- turbo charger boost control position sensor circuit range/ performance
P006B- MAP- exhaust pressure correlation
P2263- turbo/ supercharger boost system performance
P1000- ob2 system readiness test not complete







I hope this isn't anything serious and it's just a cold weather thing...but I figured with codes coming up about the turbo's I better run it by the org and make sure it's nothing to worry about!

Thanks for the help in advance, this forum has taught me so much and I try to give back anytime I can..
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-29-2012, 06:12 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2009
Posts: 281
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
turbo probs

got me wondering if some of these snags aren't created by people who turn motor off early before turbo has had time to cool off....easy habit to get into
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-29-2012, 06:25 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2012
Location: Alberta
Posts: 1,314
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
mts678 have you tried cleaning your ebp sensor & tube?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-29-2012, 08:46 AM
Yeah it's a Turbo Diesel
 

Join Date: Mar 2012
Location: Dallas
Posts: 3,271
Thanks: 32
Thanked 24 Times in 24 Posts
Feedback Score: 11 reviews
Quote:
Originally Posted by superduty6.4 View Post
mts678 have you tried cleaning your ebp sensor & tube?
No not yet, I've been thinking about that though. I've driven about 50 miles today hard and easy and no codes. Is that a symptom of a dirty ebp sensor & tube?


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-29-2012, 08:54 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2010
Location: Fort St John, BC
Posts: 1,651
Thanks: 1
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had same codes minus the MAP one. Take the sensor out up by valve cover and clean it out with brake kleen or similar. I havent had codes come back since I cleaned mine.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-29-2012, 09:15 AM
Yeah it's a Turbo Diesel
 

Join Date: Mar 2012
Location: Dallas
Posts: 3,271
Thanks: 32
Thanked 24 Times in 24 Posts
Feedback Score: 11 reviews
Ok thanks Clayton


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-29-2012, 09:15 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2012
Location: Alberta
Posts: 1,314
Thanks: 3
Thanked 10 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by mts678 View Post
No not yet, I've been thinking about that though. I've driven about 50 miles today hard and easy and no codes. Is that a symptom of a dirty ebp sensor & tube?


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
I was reading back on a couple threads including Clayton's and like he just said they were getting some of the same codes. Seems to be coming up a little more often now that the weather is cool.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-29-2012, 09:23 AM
Yeah it's a Turbo Diesel
 

Join Date: Mar 2012
Location: Dallas
Posts: 3,271
Thanks: 32
Thanked 24 Times in 24 Posts
Feedback Score: 11 reviews
Ok thanks Clayton


Sent from my iPhone using AutoGuide.com App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-31-2012, 07:00 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2010
Posts: 4,187
Thanks: 14
Thanked 61 Times in 60 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yup i had some of the same codes. I cleaned the EBP sensor and tube and the map sensor and so far so good. Clean the map sensor also while your at it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 01-23-2013, 03:19 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2010
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hey I have been having some of the same issues. I had the ebp tube replaced just before christmas after it broke and i have been getting these codes periodically since then. I also changed out the ebp sensor and cleaned the map sensor and these codes are still coming up. Getting kind of frustrated, just wondering if any other suggestions??
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:47 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors