cylinder contribution - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-24-2012, 09:04 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2011
Posts: 173
Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
cylinder contribution

Today I happened to run a code scan on my truck and pulled one code it was #5 cylinder contribution. I have no cel and the truck seems to run great and starts with no problem. I hauled 6000# couple days ago without any issue. Is this an injector on its way out or what?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 08-24-2012, 09:20 PM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Could be injector, or ficm......you need a monitor like edge insight.

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 08-24-2012, 09:26 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2011
Posts: 173
Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have the banks with pda used only for monitoring and sct for tuning. Will the edge tell me much more?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 08-24-2012, 09:35 PM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by brscott38 View Post
I have the banks with pda used only for monitoring and sct for tuning. Will the edge tell me much more?
Maybe, read this....Write Up: Monitoring the 6.0L PSD.

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 08-24-2012, 09:58 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Dec 2009
Location: Northern MN
Posts: 143
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
How many miles on your oil? I ONCE tried going extended intervals on oil changes and at a little over 10,000 miles on the oil, even with samples coming back good I got that code so I changed the oil and added some RevX and have never got the code since. That was about a year ago. Not sure if that's what caused it or not. Just a thought..
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 08-25-2012, 10:47 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2011
Posts: 173
Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the t6 oil has only 1,000 miles on it. I was thinking of trying rev x
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 08-25-2012, 10:55 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
You will only notice a difference with rev-x, for rough start and idle when cold. You really need to monitor battery voltage and ficm. Could also be logic side of ficm board, or maybe injector oil/fuel orings going bad.

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 08-25-2012, 10:59 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Here check out my injector issue....Why you shouldn't drive around with injector codes!

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 08-25-2012, 11:01 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2011
Posts: 173
Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ok thanks im abt to do 2hr trip ill keep an eye on my volts. Whats the difference in a code with the cel on and a code with no light?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 08-25-2012, 11:05 AM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2012
Location: Gulf Coast
Posts: 5,201
Thanks: 1
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
Ahh, idk, some sr master tech here could tell ya. Maybe limp mode with light on, or limp mode at one time.

Sent from my phone that somebody didn't help me get.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 01:43 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors