2 new alternators Still not charging - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-13-2012, 04:38 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2010
Posts: 337
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
2 new alternators Still not charging

I have an 03 that isnt charging. I replaced the alternator with a new one twice today (napa) with the same result. I am positive its not the alternator although my local napa is a small one and doesnt have a way to test the alternator itself other than to swap it out with another.
I am hoping there is something thats common other than the alternator which you guys can direct me to Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-13-2012, 05:39 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2007
Posts: 2,546
Thanks: 8
Thanked 13 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sure the batteries are good?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-13-2012, 06:29 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2010
Posts: 337
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by bismic View Post
Sure the batteries are good?

Yes i load tested them tonight.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-13-2012, 06:50 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2007
Posts: 2,546
Thanks: 8
Thanked 13 Times in 10 Posts
Feedback Score: 0 reviews
How many amps does your tester draw? Many (most) home testers are not capable of fully testing the batteries (and they need to be tested individually as well). I have a tester too, but I realize that while it can be a positive indication of a bad battery, it is not necessarily a positive indication of a good one (hope that makes sense).

Last edited by bismic; 07-14-2012 at 03:06 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 07-13-2012, 08:34 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2011
Location: Malone WI
Posts: 255
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
You need to test the electrolytes in your batteries with a refractometer. load testing a battery is only a partial test of a battery. ive seen this countless times while load testing a battery it shows up good but checking the battery fluids they show up bad.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 07-13-2012, 08:43 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2011
Location: Malone WI
Posts: 255
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
And ive seen your exact symptoms with no charging issue. batterys load test good fluid tests bad install new batteries problems gone.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 07-14-2012, 07:23 AM
War is the answer!


 

Join Date: Feb 2011
Location: Daytona Beach, Florida
Posts: 5,046
Thanks: 101
Thanked 64 Times in 19 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Inspect all the cables. Make sure there aren't any brakes or corrosion buildup but I too am going with bad batteries.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 07-14-2012, 09:07 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2011
Posts: 220
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Any codes being thrown?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 07-14-2012, 09:41 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2010
Posts: 337
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by Brieldo View Post
Any codes being thrown?

Nope no codes. I am going to head into the next town over and get both alternators i have and both batteries tested. Will let you guys know when i know.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 07-14-2012, 09:49 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jul 2007
Location: Spokane Washington
Posts: 497
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 1 reviews
I had the same issue with my alternator. Ended up being a bad battery warning light on the dash. Weird how a little light will keep your alternator from charging

Sent from my PG86100 using AutoGuide.Com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:20 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors