03 6.0 dead with no start problem.. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-13-2012, 11:14 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 251
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
03 6.0 dead with no start problem..

Truck is starting to turn into a royal pain the a$$.

Driving home from work yesterday, and truck completely stalls/dies and comes to a rolling stop. She wont crank over. I have my edge CTS reading my ICP, FICM, and temps at all times. No signs of anything going bad. So i figured it was my ICP sensor. The sensor wouldn't move from .2/.3 while cranking over. So i went and bought a new sensor and pig tail and installed it. Still wont start and its still showing the same voltage. I checked all my fuses, nothing is blown.

What do i do next. I have no clue.

I had no long hot starts to make me think it was the HPOP, and i removed the IPR sensor connector and checked it, and it looked fine.

Do i check fuel? I dont know if i can afford to take this to ford and have them fix whatever is wrong. Im totally clueless and im a diesel mechanic!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-13-2012, 01:12 PM
Powerstroke Techie
 

Join Date: Aug 2010
Location: Sassamansville, Pa
Posts: 9,198
Thanks: 52
Thanked 132 Times in 102 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Read this link.
Troubleshooting a No-Start condition
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 06-13-2012, 05:24 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 251
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
wow.. Thats a huge list to tackle. Its going to ford tomorrow morning to get diagnosed. If they find the problem, ill fix it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 06-13-2012, 06:16 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 251
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
just to give an idea of what is going on

Truck has been running awesome like always, ICP read over .8 while running and never had an issue since my turbo took a crap. Yesterday i start my truck and she starts perfectly and i leave my house and a mile down the road my truck dies while driving. She rolls to a stop and now wont start.

My ICP Voltage on my CTS is showing .2/.3 with Key on and while cranking. So i figured my ICP took a crap. Went to ford today and got new sensor and Pig tail. Replaced both and went to start the truck. Wouldn't start. So i screamed like hell cause getting that ICP out was a pain. I still had .2/.3 voltage even while cranking. I checked the connector and everything was fine. Pulled IPR connector off, and she seemed a little loose ontop of the IPR but it didnt look bad.

So im freaking out thinking my HPOP went out. But there was no signs of it happening or going to happen. I checked all my fuses and two were popped but they were from my trailer light/towing harness.

I have fuel in my bowl, and everything looks peachy.

Should i attempt to pull my IPR valve and look at it?? Its going to Ford tomorrow morning because im truely stumped on what to do. Ill let them diagnose it and then i can fix it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 06-14-2012, 03:53 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 251
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is it common for a 6.0 to completely loose both HPOP and LPOP? My mechanic is saying he has no oil pressure in the motor. And has no oil coming to the HPOP. He thinks the LPOP needs to be replaced. Makes no sense to me

He also thinks the pickup tube in the oil pan broke, or isnt working.

This is insane, time to sell the truck
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:14 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors