weird problem.. turbo sticking? - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 11 Old 06-11-2012, 12:51 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2011
Location: Valparaiso
Posts: 534
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
weird problem.. turbo sticking?

hey all,
Ive been using my SCT for about 2 months now and I just got a custom tune a few weeks ago. My SCT has canned tunes that I was running (street perfromance). I didnt notice this problem im having untill I got my custom tune. Heres my problem.. When accelerating from a stop going about half throttle and maybe about 20psi of boost I get up to 50-60mph, then I ease of the throttle and hold 55mph or there abouts. When im holding this speed my boost psi on my gauge will just drop to 0 and hold it. Its like there is a switch for the turbo to shut it off and it was just shut off. So im still holding the gas pedal to keep me at around 55mph and if I give it more gas to speed up my boost will stay at zero like its in vacume and i just start to roal coal out my exhaust because Im not burning the fuel because I have zero boost. If I keep pushing the gas pedal to the floor I will just start blowing more smoke and my boost dont move from zero. Now If i go WOT it will roal coal for a sec then the boost will finally kick in like something was holding it back.
I dont ever notice my boost sticking in any other situation. When driving around from stop light to stop light and getting on it hard my boost never sticks or overboosts.
I talked to the guy who did my tune and had him change it thinking it may be that but i notice no change. He thinks its my turbo sticking. To be honest i dont think it is the tune but I think the tune may be bringing out a weakness in something.. I dont know... It dont seem like a sticking turbo since it only does it when that situation of getting up to highway speeds and holding speed.
Any ideas? Maybe my turbo is just now starting to stick and this is the first signs of it?

Thanks, Shark

05 CC SB 6.0 FX4
SCT w/ SPD
Gryphon Tuned
ARPs
New UCF Heads ported & Oringed
Blue fuel spring
sinister coolant filter
Egr Delete
5" DiamondEye TBE
BFG ATs 35s
ELC Cat-1
Scangauge
EGT/ fuel/ oil psi gauges
Bilsteins Shocks
08+ Aluminum Axle Cover
08+ Trans Pan W/Filter
MTW stage 2 DD solenoid
24+ years Ford Employee


SharkDiver is offline  
post #2 of 11 Old 06-11-2012, 05:56 AM
Lbs
Compression Ignition Addict
 
Lbs's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Lafayette, La
Posts: 765
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Mine is doing exactly the same thing. I would love to know what's going on as well!

2006 F-250 PSD King Ranch ccsb FX4 - 14" Lift w/ TGC 4-Link, Fox 2.0 Resi's, ARP's, EGR deleted, Cat ELC, Mishimoto Radiator/Intercooler, 4" TB exhaust/6" Tip, SCT w/ IDP & Gearhead Tunes, MO962's w/ 43" Goodyears

Rock Crawler/Trails Rig: 94 Jeep YJ - 12" lift, 1 tons, LS1, 40" boggers... F&R 4-link, coilovers and a 4BT soon

Lbs is offline  
post #3 of 11 Old 06-11-2012, 06:56 AM
Powerstroke Techie

 
Lilpooh's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Sassamansville, Pa
Posts: 9,787
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 95
Thanked 195 Times in 157 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Jetjock15 has a similar issue.

turbo de-boosting?

2004 F350 CC DRW King Ranch
X-3 tunes by DJ'S,QT,GH,ID. Gryphon FICM tunes, ARP studs,Stage 1turbo,ATS coolant recirc lines,Swamp's 48v ficm,coolant filter,AD2,Snow Perf stage II,EGR delete,4" turbo back straight pipe,S&Bintake,Quad "A" pillar autometer gauges,Suncoast Tri Disk Conv.,Billet input shaft,Suncoast superduty rebuild kit,Trans-go shift kit,Mag-Hytec trans pan,CFM+ elbow,ccv mod,15K reese 5er,17" LCD TV/DVD,Cobra 29 Nitewatch CB
Lilpooh is offline  
post #4 of 11 Old 06-11-2012, 08:39 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2011
Location: Valparaiso
Posts: 534
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
close but no really the same thing..Hes dropping to 15psi.. Im dropping to zero.. But I guess we are both underboosting. After alot more reading Im starting to think my turbo veins are sticking but I dont know.

05 CC SB 6.0 FX4
SCT w/ SPD
Gryphon Tuned
ARPs
New UCF Heads ported & Oringed
Blue fuel spring
sinister coolant filter
Egr Delete
5" DiamondEye TBE
BFG ATs 35s
ELC Cat-1
Scangauge
EGT/ fuel/ oil psi gauges
Bilsteins Shocks
08+ Aluminum Axle Cover
08+ Trans Pan W/Filter
MTW stage 2 DD solenoid
24+ years Ford Employee



Last edited by SharkDiver; 06-11-2012 at 09:52 AM.
SharkDiver is offline  
post #5 of 11 Old 06-11-2012, 03:07 PM
War is the answer!


 
WarChild's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Daytona Beach, Florida
Posts: 5,499
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 6 Post(s)
Thanks: 218
Thanked 77 Times in 32 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Bad sensor or the solenoid gone bad. If you have an egr valve it could be that too.

White 04 F350 Lariat SRW/CC/LB/FX4 227,XXX+
Studs/BPD58V FICM Atlas40/BPD oil cooler/waterpump/7.3 fan
Edge insight CTS EGT/Turbo timer/FP SCT with ? Tune
Powermax w/KC billet wheel Warren 175/30%
5-8" MBRP Off Road Turbo Back/harpoon
2" Leveling/33' BFGATKO
ELC/PMM Coolant filter
aFe Stage2/EGR Delete


Semper Fidelis (Always Faithful) is the motto of the Corps. That Marines have lived up to this motto is proved by the fact that there has never been a mutiny among U.S. Marines.
WarChild is offline  
post #6 of 11 Old 06-11-2012, 06:42 PM
Lbs
Compression Ignition Addict
 
Lbs's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Lafayette, La
Posts: 765
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The EBP sensor? What solenoid?

2006 F-250 PSD King Ranch ccsb FX4 - 14" Lift w/ TGC 4-Link, Fox 2.0 Resi's, ARP's, EGR deleted, Cat ELC, Mishimoto Radiator/Intercooler, 4" TB exhaust/6" Tip, SCT w/ IDP & Gearhead Tunes, MO962's w/ 43" Goodyears

Rock Crawler/Trails Rig: 94 Jeep YJ - 12" lift, 1 tons, LS1, 40" boggers... F&R 4-link, coilovers and a 4BT soon

Lbs is offline  
post #7 of 11 Old 06-11-2012, 07:15 PM
Glow Plugs Only
 
dee004's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Ontario, Canada
Posts: 1,447
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 1
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had a similar issue a couple of years back and was getting a P0299 code no CEL. It eneded up being stuck turbo vanes. Excessive rust and soot. Turbo removed and cleaned AOK.


05 F250 CCSB 4X4, 05 VW TDI
4"Banks Turbo Back, ARP Studs & OEM Gaskets,
Coolant Filter, Blue spring, Zoodad
Bypass Oil Filter, Kitty By By, Standpipes dummy plugs
BPD oil cooler, EGR Delete, CCV Mod, BPD Oil Cooler, SCT SF3

http://www.powerstroke.org/forum/gen...-endeavor.html


dee004 is offline  
post #8 of 11 Old 06-12-2012, 12:26 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2011
Location: Valparaiso
Posts: 534
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have a new unison ring in the garage already.. I guess I should just plan a day to clean my turbo and see how it runs then. Ill go look for a turbo rebuild kit now and order that.

05 CC SB 6.0 FX4
SCT w/ SPD
Gryphon Tuned
ARPs
New UCF Heads ported & Oringed
Blue fuel spring
sinister coolant filter
Egr Delete
5" DiamondEye TBE
BFG ATs 35s
ELC Cat-1
Scangauge
EGT/ fuel/ oil psi gauges
Bilsteins Shocks
08+ Aluminum Axle Cover
08+ Trans Pan W/Filter
MTW stage 2 DD solenoid
24+ years Ford Employee


SharkDiver is offline  
post #9 of 11 Old 06-15-2012, 04:06 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2011
Location: Valparaiso
Posts: 534
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 3
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by WarChild View Post
Bad sensor or the solenoid gone bad. If you have an egr valve it could be that too.
I didnt notice this before.. I do have my egr valve still in and pluged in. I dont get a cel from it so I dont have it disabled.. Could this cause a problem not having my egr valve welded closed or not having it removed all together?

05 CC SB 6.0 FX4
SCT w/ SPD
Gryphon Tuned
ARPs
New UCF Heads ported & Oringed
Blue fuel spring
sinister coolant filter
Egr Delete
5" DiamondEye TBE
BFG ATs 35s
ELC Cat-1
Scangauge
EGT/ fuel/ oil psi gauges
Bilsteins Shocks
08+ Aluminum Axle Cover
08+ Trans Pan W/Filter
MTW stage 2 DD solenoid
24+ years Ford Employee


SharkDiver is offline  
post #10 of 11 Old 06-15-2012, 06:58 AM
Island Dweller

 
Qholic's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Navarre Beach, FL
Posts: 1,371
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 38 Post(s)
Thanks: 159
Thanked 66 Times in 61 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Have you tried going back to the tune that you were running before the problem started just as a way to eliminate the new tune as the culprit?

Sent from my Atrix

Shawn
2007 F-350 King Ranch FX4 LB Tow Boss DRW
SCT LiveWire, Atlas 80, WPE tunes, Blue Spring, Holders 175/30 injectors, KC Turbos Stage 2, Magnaflow Dual Tip 5", AMSOIL BMK-21, PMM Coolant Filter, Zoodad MOD, CCV MOD, AFE Pro Dry S OER Filter, Final Charge ELC, 08 style mirrors, SAP Diesel DD Solenoid, Derale Transmission Pan, Mishi CAC Tube and Boots, High Idle Mod, more to come..,
Qholic is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome