P2290 but truck runs perfect. - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-03-2012, 01:16 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2010
Location: Buffalo NY
Posts: 363
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
P2290 but truck runs perfect.

P2290 Default inferred ICP is used, ICP is below desired pressure. Pulled code today. Every day or so I check with my insight. I just like to know whats going on. There was no CEL. Truck runs absolutely perfect, hot or cold. It was 11*f today. I cleared it and it has not returned. its an 04, Swash plate pump. Should I worry? Btw its on Vivians street tune.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-11-2012, 06:26 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2010
Location: Buffalo NY
Posts: 363
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have on 2 occasions noticed a p2290 code with no CEL. I randomly check my edge insight for codes. Then today I got a CEL with a p2290. My truck runs perfect all the time, hot, cold, always runs perfect. My ICP voltages are all ok. Do your tunes effect ICP actual vs ICP desired? I read that the diablo tuner can cause a p2290. Just wondering if the tune could cause such a thing or if I have an HPOP leak. I had changed the #4 injector in Sept. When I did it I unbolted the wavy rail, leaving the stand pipe in the rail and pulled it out as one unit. I installed it the same way. Should I start by replacing the dummy plugs and stand pipes?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-12-2012, 09:26 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2010
Location: Buffalo NY
Posts: 363
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
at hot idle I have always had .8v ICP and at high Idle hot only had 1.0-1.1 v. I guess at high idle my ICP is supposed to be 1.8v. When the motor is cold my voltages are spot on but as it warms the pressure drops off a bit. I think I have a small HPO leak. I got updated dummy plugs and stand pipes today. I will change them out and check all my injector O rings while I am in there. I will let your guys know if it works out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-12-2012, 09:41 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Mar 2007
Posts: 4,579
Thanks: 2
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 1 reviews
subscribed. the sensor seems to be doing its job correct considering it relayed the low voltage readings to you?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-12-2012, 11:52 AM
Premium Member
 

Join Date: Feb 2011
Location: Edmonton, Alberta Canada
Posts: 3,952
Thanks: 0
Thanked 33 Times in 31 Posts
Feedback Score: 1 reviews
My '05 Ex which has the '04 engine will give me that code if I do some HIGH speed high boost cruising even though my gauge showed the pressure was fine.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-12-2012, 03:52 PM
Premium Member
 

Join Date: Dec 2009
Location: Vancouver
Posts: 3,213
Thanks: 1
Thanked 27 Times in 26 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Operating values for ICP. Motor hot, high idle is 2500 RPM.

KOEO Low Idle Hi Idle Operating Range

ICP KO=0.2 LI=1.0 HI=1.8 OR=.15-4.7 Volts Injection Control Pressure


ICP_DES KO=0 LI=625.5 HI=1400-1450 OR=0-4045 PRESSURE (PSI) ICP Desired

My Low Idle runs 585 psi


I don't recall my ICP volts.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-12-2012, 07:10 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Dec 2010
Location: Buffalo NY
Posts: 363
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I swapped out the drivers side dummy plugs and stand pipes. I got .2v increase on my Edge. I guess thats a step in the right direction. Will do the passenger side tomorrow.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:19 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors