truck ideling funny - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 Old 08-24-2011, 09:44 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
at0075's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,076
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
truck ideling funny

On my wayhome from work tonight and stop at light anf my truck is idling weird . Kind of like there was a miss. Could it be a fuel problem?? Maybe fuel filters . Any help would be great

2004 f350 6.0, 6spd, studs, 175/stock warrens, deleted, blue spring, 6.4 banjos, strait 4 in exhaust, zoo dad mod, 35s, 3.5 in lift,


at0075 is offline  
post #2 of 10 Old 08-25-2011, 02:35 AM
Super Moderator


 
PGreenSVT's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Abingdon, Md.
Posts: 11,991
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 19 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Check your fuel filters or change them with Motorcraft or Racor filters only. Check your FICM voltage. Check your ICP and IPR duty cycle. If they are all good try some Rev-X in your oil.
PGreenSVT is offline  
post #3 of 10 Old 08-25-2011, 06:28 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
at0075's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,076
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Ok thanks. How do I check my ficm voltage

2004 f350 6.0, 6spd, studs, 175/stock warrens, deleted, blue spring, 6.4 banjos, strait 4 in exhaust, zoo dad mod, 35s, 3.5 in lift,


at0075 is offline  
post #4 of 10 Old 08-25-2011, 06:51 AM
Super Moderator


 
PGreenSVT's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Abingdon, Md.
Posts: 11,991
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 19 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
PGreenSVT is offline  
post #5 of 10 Old 08-25-2011, 11:35 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
at0075's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,076
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
thank you. very helpful. will attempt this weekend. also how many fuel filters are there?? one on top of motor and one next to the pump on the rail?? i guess i will just change them as well

2004 f350 6.0, 6spd, studs, 175/stock warrens, deleted, blue spring, 6.4 banjos, strait 4 in exhaust, zoo dad mod, 35s, 3.5 in lift,


at0075 is offline  
post #6 of 10 Old 08-25-2011, 12:10 PM
Super Moderator


 
PGreenSVT's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Abingdon, Md.
Posts: 11,991
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 19 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by at0075 View Post
thank you. very helpful. will attempt this weekend. also how many fuel filters are there?? one on top of motor and one next to the pump on the rail?? i guess i will just change them as well
Yup. Racor filters from dieselfiltersonline.com
PGreenSVT is offline  
post #7 of 10 Old 08-25-2011, 02:01 PM
Premium Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,103
Thanks: 0
Thanked 29 Times in 27 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 5 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by at0075 View Post
On my wayhome from work tonight and stop at light anf my truck is idling weird . Kind of like there was a miss. Could it be a fuel problem?? Maybe fuel filters . Any help would be great
Weird surging or bucking at idle can be a problem with the high pressure oil system.. ICP sensor usually, maybe the wiring to the sensor.
a2elvis is offline  
post #8 of 10 Old 08-25-2011, 03:39 PM
Member
 
gReves's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Mine will do the same surge at idle every once in a while after getting off the interstate. Seems like it just dont like to stay at one speed with the cruise set for over 50 miles, cause when I slow down to exit, it will be surging. I can throw it up in neutral and rev it a couple times and it will clear up and idle normal. After that, I can drive stop and go traffic all day with no problem. Just coming out of long drive on cruise on will cause it.

Is this about what yours does or does yours do it during stop and go driving?
gReves is offline  
post #9 of 10 Old 08-25-2011, 06:31 PM
Super Moderator


 
PGreenSVT's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Abingdon, Md.
Posts: 11,991
Thanks: 4
Thanked 48 Times in 19 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by gReves View Post
Mine will do the same surge at idle every once in a while after getting off the interstate. Seems like it just dont like to stay at one speed with the cruise set for over 50 miles, cause when I slow down to exit, it will be surging. I can throw it up in neutral and rev it a couple times and it will clear up and idle normal. After that, I can drive stop and go traffic all day with no problem. Just coming out of long drive on cruise on will cause it.

Is this about what yours does or does yours do it during stop and go driving?
dirty egr valve will do that. So will a clogged IPR screen.
PGreenSVT is offline  
post #10 of 10 Old 08-25-2011, 07:30 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
at0075's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,076
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by gReves View Post
Mine will do the same surge at idle every once in a while after getting off the interstate. Seems like it just dont like to stay at one speed with the cruise set for over 50 miles, cause when I slow down to exit, it will be surging. I can throw it up in neutral and rev it a couple times and it will clear up and idle normal. After that, I can drive stop and go traffic all day with no problem. Just coming out of long drive on cruise on will cause it.

Is this about what yours does or does yours do it during stop and go driving?
Yes I was about a mile after I got off interstate. Cruising 65 to 70 mph . And I cleaned my egr valve and put new o rings on about 6 months ago or so ??? Could a bad injector o ring cause this as well

2004 f350 6.0, 6spd, studs, 175/stock warrens, deleted, blue spring, 6.4 banjos, strait 4 in exhaust, zoo dad mod, 35s, 3.5 in lift,


at0075 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome