Turbo getting slower - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-01-2011, 05:50 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2008
Location: Brewster, NY
Posts: 1,180
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Turbo getting slower

I'm wondering if I need to clean my turbo again. It's taking longer and longer to spool, my EGT's seem higher, and my boost is down from 21 to 18. I don't have any new exhaust leaks (Y-Pipe and Up-Pipe were replaced recently).

Been reading up on the VGT Solenoid and cleaning doesn't seem to do much.

Anyone interested in an 03 Turbo trade
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-01-2011, 05:59 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Location: upstate ny
Posts: 2,254
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 7 reviews
where is brewster? Id be happy to put a scanner on it and take it for a spin.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 06-01-2011, 06:03 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2008
Location: Brewster, NY
Posts: 1,180
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It's the southeast corner of Putnam county, just north of Westchester and boarders Danbury, CT
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 06-01-2011, 06:05 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2011
Location: upstate ny
Posts: 2,254
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 7 reviews
3.5hrs. Too bad you're not closer. PM mw id you are ever near cooperstown. Be happy to lend a hand.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 06-01-2011, 06:29 AM
Premium Member
 

Join Date: Oct 2007
Location: Rio Rancho NM
Posts: 585
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by nylyon View Post
I'm wondering if I need to clean my turbo again. It's taking longer and longer to spool, my EGT's seem higher, and my boost is down from 21 to 18. I don't have any new exhaust leaks (Y-Pipe and Up-Pipe were replaced recently).

Been reading up on the VGT Solenoid and cleaning doesn't seem to do much.

Anyone interested in an 03 Turbo trade
Sorry to hear that. I'm having the same problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 06-01-2011, 06:34 AM
Serving Our Country!
 

Join Date: Oct 2009
Location: goldsboro, north carolina
Posts: 3,863
Thanks: 1
Thanked 6 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
are both of your boots good?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 06-01-2011, 06:42 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2008
Location: Brewster, NY
Posts: 1,180
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Turbo to IC Hot boot is new. Others inspected fine. At one point yesterday, I hit the throttle, the boost jumped to 21 as shown on the insight and the truck took off like a bat out of he11
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 06-01-2011, 06:42 AM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Aug 2010
Location: Sassamansville, Pa
Posts: 9,729
Thanks: 90
Thanked 188 Times in 151 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Clean the EBP tube on the driver side exhaust manifoild. The VGT actuator gets some of it's commands based on the EBP sensor, if the tube is getting blocked from soot it can give false readings.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 06-01-2011, 06:44 AM
Premium Member
 

Join Date: Oct 2007
Location: Rio Rancho NM
Posts: 585
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by diablos30 View Post
are both of your boots good?
Yes all boots are good. I am hoping that I find a big exhaust leak off the Y or up pipe to give me my low boost. I am going to clean the turbo too.

Last edited by DesertSmoker; 06-01-2011 at 06:46 AM. Reason: Cant read
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 06-01-2011, 06:45 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2008
Location: Brewster, NY
Posts: 1,180
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I thought that the 2003's had inferred EBP, and the EBP sensor was no longer used?
Attached Files
File Type: pdf DTL.pdf (477.6 KB, 114 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 07:24 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors