Problem with Edge Insight CTS - Ford Powerstroke Diesel Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 15 Old 02-05-2011, 04:45 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
kdr3885's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Problem with Edge Insight CTS

Had trouble right out of the box getting the unit to initialize (read vin). Did several software reloads/upgrades with the help of Edge tech support. Great guys. Very helpful, but no luck. Insight worked sometimes, but not always. Came to the conclusion that I had some kind of connection problem. Unit screen would periodically go blank while driving. Switched out cable with help of Edge tech support. More reliable but still occasionally goes blank while driving. When I touch the blank screen it will activate and more than likely initialize and everything is back to normal. Sometimes when I try to turn it back on it powers up, the gauges appear, but it never dispays data and it goes blank again. I have occasionally tapped the cable connection at the OBDII port prior to touching screen (powering up) and have had success. I really like the unit when it is up and running. Has anybody else had this problem with the Insight CTS?

Kirk
06 F350 Lariat 6.0 PSD CC 4x4 LB SRW
95,000 miles
Edge Insight CTS, DieselSite Coolant Filter / Ford Gold, Rotella T6 5-W40
kdr3885 is offline  
post #2 of 15 Old 02-05-2011, 04:49 AM
Serving Our Country!
 
zip04's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Alabama
Posts: 114
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I just installed mine; I will let update this post if I have any problems with it over the course of the weekend/week.

Gig`em!

zip04 is offline  
post #3 of 15 Old 10-20-2011, 06:03 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I am having the same problem. the CTS comes on fine and will work for a few minutes and then shuts off while I am driving. I touch the screen and it comes back on, gauges show, says loading and them shuts off again. Waiting for a reply from Edge.

97 F350 CCLB. DIY Intake, FPR shim, 3" down pipe, 4" cat back exhaust
mccloud911 is offline  
post #4 of 15 Old 10-20-2011, 10:19 PM
Compression Ignition Addict
 
kdogg85's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: East tn
Posts: 1,111
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Check the connection to the obdII port. Mine was a little loose, put a small zip tie around it o shore the connection and haven't had any more trouble. Also, when starting the truck, turn the key on, turn it off, then start the truck. I just started doing that and haven't had any trouble since.

I know it sucks to have to operate things funny, but, what do you do.
kdogg85 is offline  
post #5 of 15 Old 10-21-2011, 04:52 AM
Premium Member
 
Endless_Summers's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Shippensburg, PA
Posts: 158
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
I had an issue with my CTS in the spring. It kept freezing up on me and I would have to unplug it to get it to turn off even after I shut off the truck. I did some diagnosing with the edge techs and they eventually told me to send it to them so they could check it out. About two weeks later I received a package that had a new Insight CTS in it! This one has worked perfect ever since! Great customer service.

'04 F350 6. CC Long Bed SRW
Insight CTS
IDtune
CAT ELC EC-1
FPR
6.4 Banjos
New Oil cooler 3/28/11
Eagle Eyes HD headlights with a cutup header panel
Camo bug guard delete

Stuff on the truck when I bought it:
Leveled on 35's
AFE Stage II Intake
Zoodad Mod
VXBC9F2 strat





Endless_Summers is offline  
post #6 of 15 Old 10-21-2011, 05:10 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 226
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I am having same type of problem with my cs.

2005 ccsb F-250 4x4
Edge insight
Sct canned tunes for now

Coming soon: ARP studs, sinister delete, coolant filter, custom tunes from gearhead, and exhaust
Brute650i is offline  
post #7 of 15 Old 10-21-2011, 05:16 AM
Premium Member
 
Arctic Fox's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Stockbridge, Mi.
Posts: 798
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 6 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)
Feedback Score: 8 reviews
Knock on wood... I have not had any problems with my CTS
No special tricks or procedures, it comes on when starting and stays on.

2006 F-450 XLT 4x4 Auto 4.30L Alcoa 19.5" 16,000 GVWR
Kelderman 4-Link/4-Bag Rear Suspension, Lariat Seats, '08 Console, '11 Mirrors, CTS, SCT X3
ARP's w/OEM HG, BPD 6ph FICM @ 58v, BPD Oil Cooler w/stat, Ported Intake, 185 amp Alt
P-Max w/WPE billet wheel, Spearco IC, 4" Banks Exhaust, Shell T6, Zerex EC-1, Oil bypass filter

49,000 miles
Arctic Fox is offline  
post #8 of 15 Old 10-21-2011, 06:32 AM
Premium Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,103
Thanks: 0
Thanked 29 Times in 27 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 5 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have three trucks all running the CTS with not one problem. The trucks are and 08 6.4, 04 6.0 and an 05 6.0... Funny though because I installed one on an 03 the other day and had to manually enter the VIN. The others all read it automatically... Not sure why. But after inputing the VIN it worked perfect.
a2elvis is offline  
post #9 of 15 Old 10-22-2011, 02:32 AM
Emergency Services

 
HaysKSFirefighter's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Valley Center, KS
Posts: 1,914
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I haven't had any problems with mine, knock on wood...


Tornado Alley PowerStrokers Director




2007 F-350 CCLB XLT FX4 ZF6 08 Mirrors, CTS, Gearhead, BD EGR Delete, Coolant filter, B&W, Custom rear springs, still rockin the stock head bolts and clutch!


HaysKSFirefighter is offline  
post #10 of 15 Old 10-22-2011, 04:48 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Sep 2011
Location: Flowood, Mississippi
Posts: 230
Thanks: 7
Thanked 6 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by a2elvis View Post
I have three trucks all running the CTS with not one problem. The trucks are and 08 6.4, 04 6.0 and an 05 6.0... Funny though because I installed one on an 03 the other day and had to manually enter the VIN. The others all read it automatically... Not sure why. But after inputing the VIN it worked perfect.
I just hooked up a CS and I had to manually input the VIN. However, the unit has been working flawlessly since that issue. Great Unit!


2015 F-450 King Ranch SuperCrew 6.7 FX4
Weathertech Floor Mats, Weathertech Window Vents, Valentine One Radar Hardwired, 5th Wheel/Gooseneck Package w/Factory Fifth Wheel, Upfitters, Line-X, Moonroof, Clearance Lights, Block Heater, DeeZee Low Profile Tool Box, Roll N Lock.
mmm635 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome