Truck Won't Keep Running after Replace IDM - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-24-2009, 08:32 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Truck Won't Keep Running after Replace IDM

I've a 97 7.3L powerstroke. The truck was running fine till the week before when I was on the way home there was an accident on the highway. The traffic was jammed and my truck sat in line idling a lot and moved once a little slowly on the highway. All of sudden it felt losing power. I barely made home that night, and after that it wouldn't stay running after starting, die soon like starving for fuel. I called the diesel mechanic. He changed fuel filter, fuel pump, and ran the scanner through the engine, showed "Faulty IDM". It is an expensive part and I am not sure that is the problem, anyhow I ordered an used one which guaranteed to work or your money back. I put it on, started the truck, still the exactly the same thing! Engine will spin or even start and then died like out of fuel!

I'm frustrating cuz this is my working truck, and as everyone know, everything on this engine costs a lot...I'm looking for some ideas or suggestions from your guys. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-24-2009, 08:35 AM
wriott
Guest
 
Posts: n/a
i just got done working on a truck that did the same thing. it ended up being the harness under the valve cover melted at the connection to the vavle cover gasket. i dont know if this is the solution for you but this is what i came across. good luck
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-24-2009, 08:51 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yes, I definitely will think that is a possibility. But what is the odd that the harness melted under both side valve cover? Since the engine dies completely, not one side dies the other running, I would not say it is the harness, but I'll check. Also, I just noticed when I crank the truck, none of the gauges coming on, show absolutely nothing at all.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-24-2009, 09:04 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Nov 2008
Posts: 290
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I think this is happening to my truck. When you turn the key will the battery voltage gauge go back and forward and the wait to start light flicker.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 04-24-2009, 09:42 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
When I turn the key, the voltage gauge will move, and wait to start light will be on and then off like normal, does not flicker. Thanks
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 04-24-2009, 09:44 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
BTW. My original IDM is a 100. The replacement one is a 110. Not sure if it matters since my mechanic told me they are all interchangable, the higher number the more power and the less fuel efficiency you get.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:56 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors