only running on bank 1!!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 24 Old 02-12-2009, 09:30 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerSTOKED_Bryan's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
only running on bank 1!!!

hey guys.

so i left a buddys house tonight ironically after helping him work on his misfiring truck when all of a sudden my truck started running like @ss.. it was fine for a while (2 miles or so) when all of a sudden i went to take off from a stop sign and it had noooo power and my egts dropped. id floor it and boost would slooooooooooowwwllllly reach maybe 8 psi at 50 mph. it took forever to get there. i pulled over and luckily my buddy with was behind me with the scan tool from ford and he hooked it up. he did a "general test" i think it was, which came back normal and then he did an injector buzz test. the buzzes were great for bank one but on everyone on bank 2 was weak. i limped it home and thats where she is now. what do you guys think it could be? i mean the truck was great, i stop at a stop sign and then she totally sucked! no issues in the past like this at all. he said to maybe check the injector harness where it plugs in by the valve cover. anything else i should check in case this doesnt help? i have a wedding to go to tomorrow afternoon... any help is greaaatly appreciated

Bryan

2000 Ext. Cab F-250 Lariat(TOTALED)

2001 Reg Cab F-350 (mine)
AFE Intake
No Limit Tuning
4" straight pipe
2005 Harley Davidson Headlights

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Early 99 Reg Cab (hers)
Tymar
Edge Evolution (temporary)
5" straight pipe
PowerSTOKED_Bryan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 24 Old 02-12-2009, 09:33 PM
scuffs *****

 
Tyler's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Oakwood, OH
Posts: 5,270
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to Tyler
Ditto the wires bud.

Sr. Engineering Tech/OPS Technician @ Your local cable company.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

1997 7.3L PSD
| 4" MBRP Exhaust | S&B CAI | Torque Converter Lock-Up Switch | Exhaust Brake | FPR Shim |DB High Torque Starter | 188,000 Miles | Xtreme Daily Tune |
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
SOLD

2014 Ford Fusion SE
| 1.6 EcoBoost | 6-Speed Manual | The basics and some goodies |
Tyler is offline  
post #3 of 24 Old 02-12-2009, 09:43 PM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerSTOKED_Bryan's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
im really hoping its something stupid like the connector is loose or something.

2000 Ext. Cab F-250 Lariat(TOTALED)

2001 Reg Cab F-350 (mine)
AFE Intake
No Limit Tuning
4" straight pipe
2005 Harley Davidson Headlights

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Early 99 Reg Cab (hers)
Tymar
Edge Evolution (temporary)
5" straight pipe
PowerSTOKED_Bryan is offline  
post #4 of 24 Old 02-13-2009, 06:07 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerSTOKED_Bryan's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
well, i just took my CAC tube off on the passenger side of the truck so i could get my big fat dumb hands in towards the valve cover. I got the UVC connector apart and all looks good. no burning or corrosion on the connector or on the pins. i think the next step is the IDM. what do you guys think?

2000 Ext. Cab F-250 Lariat(TOTALED)

2001 Reg Cab F-350 (mine)
AFE Intake
No Limit Tuning
4" straight pipe
2005 Harley Davidson Headlights

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Early 99 Reg Cab (hers)
Tymar
Edge Evolution (temporary)
5" straight pipe
PowerSTOKED_Bryan is offline  
post #5 of 24 Old 02-13-2009, 06:11 AM
Viking Heavy Diesel

 
Ryan Rønning's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Wasilla, AK
Posts: 20,735
Thanks: 10
Thanked 10 Times in 10 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 6 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
Keep messing with the valve cover gacket. It will probaly be that!

Project Frankenstein



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
1997 Ford F-350, Dually conversion, Cobra 29 LX CB, 12000 watt converter, All LED lights, TW tunes, 4" DP, Napa Intake, coolant filter, 140cc Injectors and lots of running lights.

Quote:
Originally Posted by XPLOSIV View Post
Thanks. I'll give er a good wackin in the morning.
Ryan Rønning is offline  
post #6 of 24 Old 02-13-2009, 06:23 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerSTOKED_Bryan's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i just messed with the connector..think i should pull the whole UVC gasket?

2000 Ext. Cab F-250 Lariat(TOTALED)

2001 Reg Cab F-350 (mine)
AFE Intake
No Limit Tuning
4" straight pipe
2005 Harley Davidson Headlights

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Early 99 Reg Cab (hers)
Tymar
Edge Evolution (temporary)
5" straight pipe
PowerSTOKED_Bryan is offline  
post #7 of 24 Old 02-13-2009, 06:41 AM
Member
 
dzlstroker's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 65
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
A quick and dirty method to check for bad UVCH or the harness inside the valve cover is to remove your oil fill cap and take a whiff. If it smells like burnt wires, you're on the right track.

It could also simply be bad/burnt pins on the valve cover gasket harness.

~Steve

'95 F250 SC Auto 155k
IDM MOD - HPX - DIY Intake
dzlstroker is offline  
post #8 of 24 Old 02-13-2009, 06:49 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerSTOKED_Bryan's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
good idea. i will go and "'take a sniff". my buddy also a few hours before this happend did a glow plug test. i guess the resistance was all within specs. could it just be the injector side of the UVC harness?

2000 Ext. Cab F-250 Lariat(TOTALED)

2001 Reg Cab F-350 (mine)
AFE Intake
No Limit Tuning
4" straight pipe
2005 Harley Davidson Headlights

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Early 99 Reg Cab (hers)
Tymar
Edge Evolution (temporary)
5" straight pipe
PowerSTOKED_Bryan is offline  
post #9 of 24 Old 02-13-2009, 07:14 AM
Member
 
dzlstroker's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 65
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by PowerSTOKED_Bryan View Post
good idea. i will go and "'take a sniff". my buddy also a few hours before this happend did a glow plug test. i guess the resistance was all within specs. could it just be the injector side of the UVC harness?
It could be. Knock on wood, I've not had the pleasure of tracking these issues yet. From what I've read and heard from others, the pins in the connectors are equal opportunity failures. Burnt pins in the connector may/may not be smelled in the oil fill cap, sniff the connectors as well.

If you don't "smell" it. It could still be the pins themselves. However, I couldn't tell you how to test it. Someone else will have to help with that if need be.

If nothing turns up with these, check your IDM harness connection... at the IDM. Mice could have nested and chewed the wires.

If your buddy's IDM doesn't solve the problem still, may as well pull the VC's and see if the harness itself is coming apart.

~Steve

'95 F250 SC Auto 155k
IDM MOD - HPX - DIY Intake
dzlstroker is offline  
post #10 of 24 Old 02-13-2009, 07:19 AM Thread Starter
Compression Ignition Addict
 
PowerSTOKED_Bryan's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,171
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
ok. i pulled the connector apart at the valve cover. no signs of over heating, burning, cracking or corrosion. the pins looked good too. im going to have to locate the idm on my truck. any ideas?

2000 Ext. Cab F-250 Lariat(TOTALED)

2001 Reg Cab F-350 (mine)
AFE Intake
No Limit Tuning
4" straight pipe
2005 Harley Davidson Headlights

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


Early 99 Reg Cab (hers)
Tymar
Edge Evolution (temporary)
5" straight pipe
PowerSTOKED_Bryan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome