Big Problem with my 01 7.3 power stroke - Ford Powerstroke Diesel Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 Old 01-25-2009, 07:33 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Big Problem with my 01 7.3 power stroke

i am at the end of my wits with this truck right now

last week my truck started acting up like it had gelled fuel so i heated it the garage and used diesal 911. nothing helped changed the fuel filter no change. then when it was running i noticed it was draining oil all over. took it in and had the o rings replaced and turbo rebuilt. then my number 3 injector tested bad changed that. Today picked it up say crap. It will start and run drive it, it works fine then the check engine light comes on and then it will loose all power and slow to like 25 or just die and not restart

Any ideas???

Randy
truck is an 01 f250
fowlhunter8 is offline  
post #2 of 16 Old 01-25-2009, 07:41 PM
Compression Ignition Addict
 
Powerstroke W/smoke's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Denver, CO
Posts: 1,034
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
have you had to codes run? how cold is it getting where you are? any mods on the truck?

Sold!2001 F-350Lariat Lifted 7.3L CC, 5" Straight Pipe, DIY Intake, Foil-Delete, 6 pos chip, CCV Bypass, 37" Toyo MT, Gauges, Blacked out, 07 Harley Front-End.

SOLD!2006 F-250Amarillo 6.0L CC, 4" Straight Pipe, SCT-II

STOLEN ,2001 F-350Lariat 7.3L CC, 6pos chip, 4" Banks Straight-Pipe, Banks Comp Wheel, Custom Lighting, Foil-Delete, Intake.
Powerstroke W/smoke is offline  
post #3 of 16 Old 01-25-2009, 07:43 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
reply

am gonna run the codes tomorrow

i am in minnesota so it has been very cold -10 to -40 windchill

no mods

after it dies and i tow it home or have it hauled it will start up and do the same thing again
fowlhunter8 is offline  
post #4 of 16 Old 01-25-2009, 07:44 PM
Compression Ignition Addict
 
FordCowboy's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Colorado
Posts: 613
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Have you tried the CPS? Possibly fuel pump going out.

Early 99 Powerstroke
Crew Cab Short Bed Lariat 4x4
SCT Livewire w/ various custom tunes
AFE stage 2
Super 66 Turbo
4" straight pipe
Modded IDM
Automatic trans: PI Converter, tugger kit
Leveling Kit w/ 35's
FordCowboy is offline  
post #5 of 16 Old 01-25-2009, 07:46 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
cps?

i replaced the cam shaft postion sensor when i got it it was running like hell then, changed it and all was good maybe 2 months ago

is there a crank shaft sensor ?? or is that the same thing?>

i drain the bowl and replaced the filter fuel fills right back up ??

is there a second filter or water seperator on these?
fowlhunter8 is offline  
post #6 of 16 Old 01-25-2009, 07:50 PM
Compression Ignition Addict
 
FordCowboy's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Colorado
Posts: 613
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Just the cam sensor no crank. Do you know what color CPS you put in? They can be bad right out of the box. There are screens and stuff in the fuel tank, but if it seems to be filing up the bowl pretty quickly that should be fine. The weird stuff like running fine, then just losing power or dying, and then starting up after waiting a while sounds a lot like it could possibly be the CPS.

Early 99 Powerstroke
Crew Cab Short Bed Lariat 4x4
SCT Livewire w/ various custom tunes
AFE stage 2
Super 66 Turbo
4" straight pipe
Modded IDM
Automatic trans: PI Converter, tugger kit
Leveling Kit w/ 35's
FordCowboy is offline  
post #7 of 16 Old 01-25-2009, 07:52 PM
Compression Ignition Addict
 
Powerstroke W/smoke's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Denver, CO
Posts: 1,034
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
the water separator is directly behind the fuel filter bowl. you turn it vertically and it drains. but as fordcowboy says, it may be a bad cps out of box

Sold!2001 F-350Lariat Lifted 7.3L CC, 5" Straight Pipe, DIY Intake, Foil-Delete, 6 pos chip, CCV Bypass, 37" Toyo MT, Gauges, Blacked out, 07 Harley Front-End.

SOLD!2006 F-250Amarillo 6.0L CC, 4" Straight Pipe, SCT-II

STOLEN ,2001 F-350Lariat 7.3L CC, 6pos chip, 4" Banks Straight-Pipe, Banks Comp Wheel, Custom Lighting, Foil-Delete, Intake.
Powerstroke W/smoke is offline  
post #8 of 16 Old 01-25-2009, 07:52 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
cps

when the cps went out before is just ran rough and would dies and lack of power this will not respond to throttle and hold just stay at a certain rpm? would accelerate mor ethan 25 sometimes.,
i was a white or creme it has been fine for 2 months no problems
fowlhunter8 is offline  
post #9 of 16 Old 01-25-2009, 08:03 PM
Compression Ignition Addict
 
FordCowboy's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Colorado
Posts: 613
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Well a bad CPS can do all kinds of different things, it isn't always the same symptoms. I've never seen a white or creme one. The only other things I can think of would be something in the high pressure oil system messing up the oil delivery. Are there any other symptoms like smoke of any kind. I'm not a tech or anything so hopefully someone that knows some more will see this. But it kind of sounds like trying another CPS might be the cheapest thing to try, and if it turns out that wasn't it, then you have a spare.

Early 99 Powerstroke
Crew Cab Short Bed Lariat 4x4
SCT Livewire w/ various custom tunes
AFE stage 2
Super 66 Turbo
4" straight pipe
Modded IDM
Automatic trans: PI Converter, tugger kit
Leveling Kit w/ 35's
FordCowboy is offline  
post #10 of 16 Old 02-05-2009, 06:47 AM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
7.3 L '01

SOUNDS LIKE HIGH PRESSURE OIL PUMP LOOSING PRESSURE COULD BE O RING BLOWN ON IT.
jeffrey12 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome