7.3 idle rough and wont go! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-13-2009, 03:31 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2009
Posts: 6
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 idle rough and wont go!

I have an 01 7.3 and when i drove it after a short warm up it accelerated onto the street and then loss all power and idles rough now. I cant drive it cause there is no power. The truck idles like it was a V6 missing 4 plugs. The boots are good on all parts of the turbo and i didnt notice any water in the fuel. I thought maybe the HPOP? Is there any way to check it. When it started chugging it threw a service engine soon light but when i tried to pull the code there were none.

Help please,
Mark
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-13-2009, 03:40 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2007
Location: Liberty,In
Posts: 767
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Its possible that the IDM is bad, but it should have set a code.I replaced one in a friend of mines but his had a code but I cant remember the code. Might check your oil level, if its low it wont let it run right.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-13-2009, 03:47 PM
If it aint a CAT itsa DOG

 

Join Date: Apr 2007
Location: North Branch, MN
Posts: 4,553
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Check your under valve cover harness' or possibly the ICP sensor.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-14-2009, 01:34 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jan 2009
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had the very same problem with my 1999 F-250. The IDM was bad and the fuel pump was bad. All at the same time. Hope this helps.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-14-2009, 01:42 PM
ADMIN AND TECH


 

Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,247
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
if the check engine light came on it has to have a code , get a different scanner , i would bet on under valve cover harness loose
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:32 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors