truck ran poorly now won't start? - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 Old 12-26-2008, 05:00 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
truck ran poorly now won't start?

left the movies last night and the truck started up just fine but when i tried to accelerate and it just about died and the check engine light came on. I was able to nurse it home going about 10-15 mph but it would not go any faster. I plugged it in all night went out to start it this morning and it tried to start but was really rough sounding tried for about a half hour and nothing so I check the HPOP level and topped it off. checked glow plug really and it is giving good voltage. I have unplugged the ICP (or so i think, driver side valve cover toward the front) but still nothing. Since the check engine light has gone off, I do not have the tools to read codes, i have a battery charger on it right now so i have good voltage at the batteries as well.

1999.5 f250 7.3 with hypertech programmer and edge attitude both of which are off..... i have re-programmed the computer to stock still nothing....

thanks for any sugestions......

Last edited by CrawlerCraig; 12-26-2008 at 05:12 PM.
CrawlerCraig is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 12-26-2008, 05:09 PM
Premium Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Around
Posts: 1,042
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
psd

it sounds like fuel problems
outlawdiesel is offline  
post #3 of 10 Old 12-26-2008, 05:12 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I pulled the fuel filter and it was full no gel replaced it not to long ago.....plus it was puffing black smoke when i was trying to start it
CrawlerCraig is offline  
post #4 of 10 Old 12-26-2008, 05:15 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
how do you tell if the IPR is bad?
CrawlerCraig is offline  
post #5 of 10 Old 12-26-2008, 05:18 PM
Compression Ignition Addict
 
thesmokinstroke02's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Hadley, Michigan/Lima, Ohio
Posts: 3,070
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to thesmokinstroke02
id try cps. cam position sensor.

Konnor
2011 Cruze
R.I.P. Will Iott
thesmokinstroke02 is offline  
post #6 of 10 Old 12-26-2008, 05:21 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
is there a way to test or do I have to start buying parts and trying them that way? If I could read the codes would they be able to tell me?
CrawlerCraig is offline  
post #7 of 10 Old 12-26-2008, 05:33 PM
Premium Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Around
Posts: 1,042
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
psd

yes and no some codes will show up but for a O-ring leaking oil by no.
its always good to clean and change o-rings on ipr valve. are you using the right motor oil ?
outlawdiesel is offline  
post #8 of 10 Old 12-26-2008, 05:55 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
if the cam sensor was bad then the tach wouldn't register while cranking right? my tack moves

I'm using 15-40 valvoline
CrawlerCraig is offline  
post #9 of 10 Old 12-26-2008, 06:13 PM
Compression Ignition Addict
 
jamstoyz's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: michigan
Posts: 4,241
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
could be your idm module or injector harness under the valve covers. will your hypertech read any codes for it?

05 Single Cab Short Bed
*03 Turbo*Stroked Injectors*AFE Stage 2*Small mouth Intake*SCT With Eric's Extreme Race*4.30 Gear*Best ET 13.5@99MPH*
jamstoyz is offline  
post #10 of 10 Old 12-27-2008, 01:12 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 33
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I just replaced the cam sensor and unplugged all the egde connections and still nothing my hypertech does not read codes........
CrawlerCraig is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome