Why does my truck stall then start right up? - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-26-2008, 03:57 PM
Member
 

Join Date: Mar 2008
Location: narr rhode iland
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to danf350
Why does my truck stall then start right up?

Does anybody know what is causing my 2002 F350 7.3L to sputter and then stall when it is driving at slow speeds but not all the time. occasionally when i am drving through a traffic light and slowing down or through a parking lot it sputters and stalls then the check engine light comes on and then goes off with in a few minutes. when it stalls the truck is still in motion and i am able to restart it immediately after puting it into neutral. I had chip in there and i removed it thinking that the chip was causing this problem yet it has happened again a few times.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-26-2008, 03:59 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jun 2008
Location: Hadley, Michigan/Lima, Ohio
Posts: 3,071
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to thesmokinstroke02
if trucks a stick maybe clutch issues?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-26-2008, 04:50 PM
Member
 

Join Date: Mar 2008
Location: narr rhode iland
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to danf350
no its an auto i turned my truck over to see if tack works an while turning over dosent reg but when it fires it starts workin now dose that mean a bad cps
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-29-2008, 10:13 AM
Member
 

Join Date: Mar 2008
Location: narr rhode iland
Posts: 57
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to danf350
help me
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-07-2009, 08:59 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2008
Location: reseda, california
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i have the same issue on my 04 6.0 excursion. Bugging the hell out of me. No check engine light and i do the same thing while rolling i can restart. Mine also does it warming up in my drive way. I thought about throwing in a crank sensor just for giggles. What do you think ?? I work on mercedes and that works 90% of the time.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-07-2009, 09:02 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 194
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My 03 did that and it was crank sensor
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-08-2009, 04:10 AM
Powerstroke Techie

 

Join Date: Oct 2007
Location: Saint Cloud, WI
Posts: 4,455
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
if it is the cam sensor there will almost always be a code. scan it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-10-2009, 12:38 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2006
Location: SAGINAW MI
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Try the camshaft position sensor. Mine was doing the same thing, i replaced the cmp and the problem went away. there is a recall on them and you can get a new one installed for free!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-10-2009, 12:43 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2006
Location: SAGINAW MI
Posts: 29
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Smile

replace the cps. mine had the same problem. i replaced the sensor and the problem stopped. there is a recall on them and you can get it replaced for free!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 05-27-2012, 08:32 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2006
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
my 2001 F350 is stalling a lot when at a red light/stop sign. It will start right up run fine other than that.
I just replaced the cps and upgrade the throttle pedal assembly??? It only has 112,000 on it. any ideals? nothing lights up when it happen's, oil pressure gauge not dropping when it happens.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:40 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors