can't get truck to start!!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-26-2008, 02:07 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Angry can't get truck to start!!!

so about a week ago my truck wouldnt start in the parking lot. had to get it towed to a mechanic.. ($$$) then he changed the fuel injector harness and the glow plug relay ($$$$$!) then he said it would run fine. drove the truck a day(started fine) and the next day it would turn over but not fire. so i changed the IDM because the "mechanic" said he thought thats what it was... still nothing.. tryed to start it.. had to get a jump (from a cummins) because all the failed starting attempts drained my batteries. and still nothing.. didnt even sound like it was trying to fire. the wait to start light comes on. but one time i tryed to start it the windshield wiper turned on.. then off for no reason.. please help me shed some light on this.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 11-26-2008, 03:38 PM
Illiana Chapter Director

 

Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 12,461
Thanks: 5
Thanked 96 Times in 91 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by mfeusaf View Post
so about a week ago my truck wouldnt start in the parking lot. had to get it towed to a mechanic.. ($$$) then he changed the fuel injector harness and the glow plug relay ($$$$$!) then he said it would run fine. drove the truck a day(started fine) and the next day it would turn over but not fire. so i changed the IDM because the "mechanic" said he thought thats what it was... still nothing.. tryed to start it.. had to get a jump (from a cummins) because all the failed starting attempts drained my batteries. and still nothing.. didnt even sound like it was trying to fire. the wait to start light comes on. but one time i tryed to start it the windshield wiper turned on.. then off for no reason.. please help me shed some light on this.
When you crank the engine over does the Tach. needle jump or move any?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 11-26-2008, 06:38 PM
Member
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
what kind of engine is it, 7.3??
have you checked all the fuses under the hood and in the cab
are you building atleast 450psi of oil pressure on a 7.3
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 11-26-2008, 06:39 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2007
Posts: 3,366
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Try CPS and have it scanned for codes
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-26-2008, 06:49 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2008
Posts: 1,287
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
What year is your truck? If it is a 7.3 I would start diag. for a CPS. JJ
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 11-27-2008, 06:54 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Mar 2008
Posts: 4
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i just bought the truck a few months back. its a 99 f350 7.3L . what is a CPS and what dose it do?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 11-27-2008, 06:57 AM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Aug 2008
Location: trumbull ct
Posts: 95
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
cps cam position senser
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11-27-2008, 06:58 AM
Member
 

Join Date: Sep 2008
Posts: 53
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
cam position sensor and it craps out and you have no signal to your computer to fire the injectors, I think it also controls your tach, do you have a tach and does it move while you crank it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11-27-2008, 07:13 AM
Member
 

Join Date: Oct 2008
Location: Clemson
Posts: 80
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have a 99 early model that has just started doin the same thing,the only dif is im getting a strange clicking slash buzzing noise when i turn the key in the on position.The truck has 210k but usally runs great just put two new bat in.any sugestions
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 11-27-2008, 07:18 AM
Premium Member
 

Join Date: Jun 2008
Location: Around
Posts: 1,042
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
psd

check the starter switch and glow plug switch.i beleave thats the click,click you hear?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:16 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors