Blown rod - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 10-05-2008, 04:10 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
ranmiller66's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lebo Kansas
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Blown rod

Have a 1999 powerstroke been blowing gray smoke at startup and would clear up after the motor would heat up, also seemed like it was missing little too, anyway daughter was driving it and I have a hole in the block on both sides, assuming the rods, was wondering if this could have been caused by a bad injector, I have the stage II injectors and would like to put them in a different motor. Not sure what could have caused this, any ideas, Have a truck pull next week end, got alot of work to get ready, thanks.
ranmiller66 is offline  
post #2 of 7 Old 10-05-2008, 04:24 PM
Cynic
 
Dirk's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,179
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I need info on your setup. Stock injectors and a windowed forged rod block?

Wow.

What tunes are you running?

Best Car & Motorcycle Insurance | Auto/Moto Protection Today | FREE Trade-In Quote

Voluntary Banishment: Knowing when to leave.
Total Diesel Performance\Unlimited Diesel Performance\Diesel Innovations\BTS\Terminator Engineering\Swamp's Diesel Performance\Black Widow Diesel\Calvert Racing
Dirk is offline  
post #3 of 7 Old 10-05-2008, 04:28 PM
Emergency Services
 
cchase's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Columbus, OH
Posts: 5,534
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to cchase
Do you have anything else supporting the stage 2s, that seems a bit crazy to have blown a forged rod...



On vacation from a truck for a year or...
Looking at 6.4s Moving in a few months then hopefully buying my dream truck!!!

Driving an Audi till then...
but at work I drive
16 E-450s 7.3 powerstroke Ambulances
7 Duramaxes
1 GMC Kodiak Ambulance

NO CUMMINS.....
cchase is offline  
post #4 of 7 Old 10-05-2008, 04:34 PM
Cynic
 
Dirk's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 11,179
Thanks: 0
Thanked 7 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sorry, just saw the stage 2's.

But still... need more info. PMR block I can see....

Best Car & Motorcycle Insurance | Auto/Moto Protection Today | FREE Trade-In Quote

Voluntary Banishment: Knowing when to leave.
Total Diesel Performance\Unlimited Diesel Performance\Diesel Innovations\BTS\Terminator Engineering\Swamp's Diesel Performance\Black Widow Diesel\Calvert Racing
Dirk is offline  
post #5 of 7 Old 10-07-2008, 06:57 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
ranmiller66's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lebo Kansas
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by cchase View Post
Do you have anything else supporting the stage 2s, that seems a bit crazy to have blown a forged rod...
Sorry it took so long to reply, I've been working on the truck, Have regulated return stage II air box, water/meth-- I took the motor out and got another used engine out of a 2000. Not sure what happend.
ranmiller66 is offline  
post #6 of 7 Old 10-07-2008, 07:19 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
ranmiller66's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lebo Kansas
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Dirk View Post
Sorry, just saw the stage 2's.

But still... need more info. PMR block I can see....
Talked to a mechanic and he didn't think the injector would have caused this, he said that it must have just spun a bearing, I finished raising the cab and pulled the motor, I swapped the injectors, hopefully I can get the motor back in tomorrow
ranmiller66 is offline  
post #7 of 7 Old 10-13-2008, 03:09 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
ranmiller66's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Lebo Kansas
Posts: 28
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Got everything back together Friday and was test driving it, got into it 3 or 4 times, brought it back to the shop and seen the tranmission bell housing was broke from the starter up to the top. Pulled the transmission Saturday night and had the housing welded up, Put the transmission back in and welded the driver's side motor mount down and made it to the pull. The motor is vibrating really bad at an idle, but when I get some rpm's it seems to run fine, did pretty well in the pull, when the truck was in low range it seemed like the vibration was in the driveline too. Drives normal down the road even at about 70 mph. Did a contribution test and all cylinders buzzed good, cylinder 8 showed a problem so I pulled that injector and the head of the injector was cracked, so I swapped a head off an injector I had and still runs the same. Does anyone have any ideas?????
ranmiller66 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome