03 6.0L idling rough and fast, dies sometimes - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-01-2008, 05:13 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2007
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
03 6.0L idling rough and fast, dies sometimes

The 6.0L in my 03 Excursion started idling fast and rough this morning. I had just pulled my trailer out of the driveway and took it around the block to park it. When I stopped, the engine died. When I started it back up, it started idling fast. Then the idle jumped up and down rapidly for a while. I shut if off, and restarted it, and it ran OK for a minute.

When I moved the Excursion back to the driveway, the engine speed shot back up, and I had to hit the brakes quick to keep it from going through the garage door.

The check-engine light is now on all the time.

Could this be fuel related? I just filled up last night at a station I've never been to before (although they just replaced the tanks at this station). Could replacing the fuel filters cause the check-engine light to go out?

I have an appointment at the local dealer tomorrow, and I would like to be armed with some knowledge and questions when I take it in. I normally do all my own vehicle work, and I hate going the dealer, but I am new to Diesels.

Thanks,
Jay
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 07-01-2008, 05:45 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2007
Posts: 13
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Additional info. The truck has 51000 miles, and I've changed the fuel filters twice since I bought it with 46000 (once as a mater of course, and once after my mileage dropped all of a sudden for a couple of tanks of fuel).

The fuel gauge and the trip calculator have also both behaved strangely since I bought the truck. The fuel gauge will often drop to zero even though I have plenty of fuel. The trip meter usually overestimates how many miles I have to empty right after I fill the tank. It usually works its way back to reality after a couple of cycles of the ignition.

Thanks,
Jay
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-03-2008, 10:23 AM
Powerstroke.org Fanatic
 
Join Date: Jan 2008
Location: mobile, al
Posts: 119
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Could be the ICP sensor. A fuel pump isnt going to set a check engine light......but I have seen stranger things. Also maybe the FICM is acting up. Without the codes I really cant pin point the problem. But if your getting, fuel to the filter on top at a decent rate fuel pump should be fine.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 05:15 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors