99' 7.3 wont start driving me nuts - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-05-2013, 04:59 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2013
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
99' 7.3 wont start driving me nuts

So I bought a 99 7.3 non running with a "bad pcm". Did what i could to confirm the diagnosis, by having a local diesel guy run his snap on scan tool. It communicated but would intermittently just stop comm. So I replaced it,had it flashed, and still no start. The "wait to start light" comes on sometimes and not others. If you turn the ignition on and off it eventually comes on. Then when wts comes on, after it shuts off, crank and no love. HPOP is full, two fresh batteries, and its not even kicking over just cranks and cranks and cranks. Oil pressure is showing on gauge, fuel bowl fills itself, and even with a squirt of ether, nothibg at all. Please help I'm getting very frustrated. Thanks so much.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 09-05-2013, 05:45 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Aug 2013
Posts: 11
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Also starter is brand new, as is cps
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 09-10-2013, 02:47 AM
Member
 

Join Date: Aug 2013
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Check the PCM power relay and the ignition switch. PCM may be losing power.

Joe

On edit: Make sure you disconnect the glow plugs befor using ether, could go boom!!

Last edited by jfwatson; 09-10-2013 at 03:38 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 09-10-2013, 04:41 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2011
Location: Dover
Posts: 1,618
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Even though ether isnt good to use, it should mechanically try and run on it even if it is just a little sputter.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 09-10-2013, 08:41 PM
Member
 

Join Date: Aug 2013
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thats true, if theres no sputter you may not have compression. Did you remove the air filter when you tryed ether?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 04:27 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors