6.0 hot start problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-06-2013, 05:45 PM
Construction Mechanic
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0 hot start problem

So this is my daily driver and I am afraid its going to break down. It has code p2291 and I am frustrated with it. The truck has an adrenaline hpop a brand new ipr valve the new style dummy plugs and up tubes. The only thing it could be is the icp sensor right. It has hot start issues and that is all.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-06-2013, 05:47 PM
Powerstroke Tech

 

Join Date: May 2010
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0 hot start problem

Did you change the t-fitting with the pump? Best bet is to air check the high pressure oil system. Remove the icp and connect a air line listen for leaks and just follow the hissing. If nothing is herd try an icp sensor


Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-06-2013, 05:49 PM
Powerstroke Tech

 

Join Date: May 2010
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0 hot start problem

Also check the small Allen head silver plugs in the high pressure oils rails make sure the o ring is good and the plug is tight


Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-06-2013, 05:54 PM
Construction Mechanic
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It is an early 04 so no sct fitting for me.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-06-2013, 05:59 PM
Powerstroke Tech

 

Join Date: May 2010
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0 hot start problem

Ok was unaware its the old style pump how are all the pump and pump feed tube o rings? There is definetly a high pressure oil leak to set the 2291 which I believe to be a icp too low code. How does it run any surging, does it stall out or just won't start after being shut down hot?


Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-06-2013, 06:07 PM
Construction Mechanic
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Truck runs great. Just once its hot it wont start until she cools down a bit. I tapped on the sensor once and it fired off. I had the motor out less than a year ago and it got a full overhaul. All updated parts in her except I put a few cheap ebay sensors in one being the icp just replace tje ipr with a new ford factory part
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-06-2013, 06:14 PM
Powerstroke Tech

 

Join Date: May 2010
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0 hot start problem

Try unplugging the icp sensor and see what happens. That should be it in a sort of limp mode and raise the icp to max pressure. Also when you unplug it check to see if the connector has oil on it if so replace the sensor and connector with an oem ford one


Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 03-06-2013, 06:17 PM
Construction Mechanic
 

Join Date: Aug 2011
Posts: 50
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok i will give it all a whirl thank you for the advice
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 03-06-2013, 06:19 PM
Powerstroke Tech

 

Join Date: May 2010
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0 hot start problem

No problem let me know how it goes


Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 03-06-2013, 08:08 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2012
Posts: 1,065
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
could be an injector o ring.
i doubt it's the sensor. 2291 is a performance code. a bad sensor would more likely throw a circuit code
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:11 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors