2005 F350 Still not starting Please help!!!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 02-09-2013, 04:22 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
2005 F350 Still not starting Please help!!!!

I really need help before I take this truck out to the field and use it for target practice! I have a 2005 F-350 with the 6.0 and up until recently it has been a pretty good truck. About 2 months ago my EGR cooler plugged up so I did an EGR delete kit and Oil Cooler. It worked really well for a few weeks then just died on me one day. I towed it home and started tearing it down. I found that the gasket to the oil cooler cover failed and filled all the screens with little pieces of it. I went through eveything and replaced all the screens, replaced all the gaskets with OEM parts, put it back together and it still wouldn't start. I towed it to the Ford Dealer, they told me it is the FICM. I Towed it back home and installed a FICM, still no start. I towed it back to the Ford Dealer they told me it was the HPOP. I towed it back home replaced the HPOP, stand pipes, and dummy plugs. Still no start. I am out of ideas, PLEASE HELP!
f350superd is offline  
post #2 of 8 Old 02-11-2013, 06:11 PM
Premium Member
 
bondsman's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Moyock, NC
Posts: 1,273
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Are you able to get ahold of someone with autoenginuity? That will narrow it down. Since you replaced alot of the big parts, it should be something fairly simple.
When breaking it down that far, it will take forever to prime the oil rails while cranking. It will sound kinda stupid while it is turning over. If the system is primed up and still won't start, try unplugging the ICP sensor on the passenger side valve cover. If it fires up, replace the ICP sensor.

05 F250 4x4 CC, 9.5" Rize/Icon, 38" Toyos, 20x12 Pacers, 5" MBRP, AFE stage 2, Cass 190s, Powermax, ELC w/filter, RCD EGR delete
04 Excursion 4x4, vacation bus
Project 1979 F250 6.0 powered in progress


bondsman is offline  
post #3 of 8 Old 02-11-2013, 07:40 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thank you very much, I will give it a try.
f350superd is offline  
post #4 of 8 Old 02-13-2013, 07:08 PM
Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Shelbyville KY
Posts: 46
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I've got a 2006 F250 6.0 that I couldn't get started today. I'm thinking it's ficm or fuel pump. Pump seems to run forever after glow plug light goes out. Did you get your truck running?
F250power6 is offline  
post #5 of 8 Old 02-17-2013, 04:30 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
It is not running yet
f350superd is offline  
post #6 of 8 Old 02-17-2013, 04:37 AM
Mod Newbie

 
dhanna6powerstroke's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Bloomington, IN.
Posts: 13,156
Thanks: 6
Thanked 143 Times in 135 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 17 Post(s)
Feedback Score: 2 reviews
When you replaced the screen because of damage, did you remove the IPR valve and check it for damage? That's exactly where the debris would have went.

dhanna6powerstroke is offline  
post #7 of 8 Old 02-17-2013, 04:49 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thank you, that is a great thought. I did check it but it is probably worth taking a second look at, or maybe I'll just replace it.
f350superd is offline  
post #8 of 8 Old 02-26-2013, 07:47 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation Any luck

Have you had any luck? Mine has similar issue. Did egr delete, stc fitting upgrade(hpop), and replaced oil cooler. Started twice and died both times, hasn't started since then. People keep saying you have to crank a long time, but I've run the batts down 3 times now. Seems like we might have same problem, hoping you've figured something out.
mikewr1978 is offline  
Reply

Tags
6.0 , ficm , hpop , no start

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome