97 7.3 violent idle 3 injectors not working - Ford Powerstroke Diesel Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 Old 01-19-2013, 06:17 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
97 7.3 violent idle 3 injectors not working

Hi All.

1997 F250 7.3L

Symptoms
  • Engine is idling rough. Passenger Side Bank is running fine as far as I can tell. Only driver side #6 Injector is firing. Also, not sure if it is actually working properly, but it is the only injector that has oil shooting out of the poppet. There is no power.
  • Pulling P1316 code (IDM)

Steps Taken so far:
  • I've checked the fuel filter, seems fine
  • Passenger side exhaust manifold is hot, Driver side exhaust manifold is cold.
  • I've checked and replaced the Valve cover gasket, knowing that those are prone to fail.
  • I've check between the IDM and the respective pins. based off of the Tech Bulletin 103
  • The idm side of the harness had corrosion, i used a small file and felt like i cleaned it up sufficiently.

I've been on these boards for a week now and cant seem to find someone with the same problem and can't.

Any help will be appreciated.
npoly is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 Old 01-20-2013, 12:59 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I'm also pulling a p1316 code. IDM
npoly is offline  
post #3 of 13 Old 01-20-2013, 01:50 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,416
Thanks: 7
Thanked 273 Times in 262 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Quoted: 119 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
NoRalPh is offline  
post #4 of 13 Old 01-20-2013, 02:08 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I've already viewed that video, Thanks though!

Also, I have the harness with two 5 pin connectors, not the single 9 pin.

I've also replaced the UVCH gasket, thinking that there could be a short circuit within the gasket (since the harness seems fine).

I hate to say it, but it's looking like it may be the IDM. When i pulled off the idm terminal connection to test the wiring harness, the terminal had some corrosion, greenish rust.

Here's another question, how do you remove the IDM, is it only those 4 bolts?
npoly is offline  
post #5 of 13 Old 01-21-2013, 10:19 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Took IDM in to get checked. One of the diodes (i think) was completely useless.

There was no sound of water.
Will replace IDM and ill reply with what happens next.
npoly is offline  
post #6 of 13 Old 01-21-2013, 01:22 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,416
Thanks: 7
Thanked 273 Times in 262 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Quoted: 119 Post(s)
Feedback Score: 3 reviews
You won't necessarily "hear" water, you have to open it up and see the corrosion damage the water has done (I wouldn't open it unless you get the go-ahead from whoever might want the core. You can open them without damaging them but you have to be careful not to deform the lid)

Who, and How, tested the IDM? That's actually interesting to know you could have that done...
NoRalPh is offline  
post #7 of 13 Old 01-21-2013, 01:33 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I had the unit tested at http://www.becspacific.com/. They are located in Whittier, CA.

Not sure exactly how they tested it, they took it in the back.
npoly is offline  
post #8 of 13 Old 01-22-2013, 07:20 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Apr 2012
Location: Spirit Lake
Posts: 1,597
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I am having a similar problem, Except my 6&8 do not work, the injectors will work in a different position just not those 2. I have replaced all you have and more and still nothing. I grabbed another IDM and the same problem. Let me know what you find out, we have a guy coming with a pc program and see if he can find the problem.

Adam

2006 CC SB 4x4 Amarillo Addition
Pro-comp Lift
Rear airbags cab controls
Airaid
Livewire TS with Vivians Loony
Egr Delete
58v Ficm
Blue Spring upgrade
Stroke_My_Amarillo is offline  
post #9 of 13 Old 01-22-2013, 07:52 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I'll keep you posted on what happens to me. I should be getting the IDM today, and hopefully i'll have sometime to get to it in the next couple of days.

Are you getting ohms or continuity from the UVCH to the IDM harness?
npoly is offline  
post #10 of 13 Old 01-22-2013, 07:55 AM
Premium Member
 
dannanw's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Colorado
Posts: 5,413
Thanks: 8
Thanked 72 Times in 65 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Quoted: 51 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
OP sounds like a idm...I too never herd of "testing". To ^, I'd check the harness from idm to uvch...

What this nation needs is cleaner thoughts and dirtier fingernails...

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
dannanw is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
7.3 , idm , misfire , rough idle

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome