99.5 7.3 passenger bank not working - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 Old 10-03-2012, 02:38 PM Thread Starter
angcobra's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: Leeds, Alabama
Posts: 43
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
99.5 7.3 passenger bank not working

Update. Solved!
#7 injector had electrical fault that was causing other 3 on passenger bank not to work.
All 4 injectors on each side use a common ground wiring.
When I unplugged #7, --- #5, #3, #1 starting working.
Replaced #7 injector, check engine light is gone, runs great.

It started with a service engine soon light, just started to slow down until it stopped.
Using temp gun I can see drivers side is hitting and passenger is not.
I pulled passenger valve cover checked connection, all connected, change valve cover gasket. Ohm reading from outside valve cover for injectors are all from 2.8 to 3.4.
When you crank it, it sounds great for 5 - 10 seconds and then goes to skipping badly barely running.
Scans and testing have shown very little, #7 injector hi/low open, 1, 3, 5, 7, imbalance. 1316 code has shown up a few times.
Can the IDM fail for one bank only?

Last edited by angcobra; 11-12-2012 at 07:49 AM.
angcobra is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome