No oil pressure at idle, need help!!! - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-14-2011, 08:38 AM
Member
 

Join Date: Aug 2009
Location: Howell, MI
Posts: 41
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation No oil pressure at idle, need help!!!

I just changed #3 injector on my 99.5 F-250 with 7.3. Before taking it for test drive I had pressure at idle, drive truck for about 3 to 4 miles stopped at stop sign and noticed that I no oil pressure when idling. It also seens to be low on power and running rough, could be due to air in system but not sure. Did not have the issue before replacing the injector.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 10-14-2011, 09:10 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
there's a couple places to look for the problem, but first look at anything new. Why the injector change? Could the new injector be leaking off the high pressure oil? is it seated correctly, and new o-rings with the new install?

The 7.3 has a weak point with the oil pick up tube either coming loos or cracking and allowing air into the hi pressure oil, but if if wasn't this type of problem before changing the injector, it's unlikely. I would be looking at the new injector install.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 10-15-2011, 11:54 AM
Member
 

Join Date: Aug 2009
Location: Howell, MI
Posts: 41
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok, I changed the sending unit and the connector. i also put a mechanical gauge to the test port at the filter housing, and went for a drive. I still have the same problem, I noticed that the gauge was dropping to under 5 psi at idle. At this point, I'm even more stumped!!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 10-16-2011, 07:24 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2010
Posts: 12
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
You've gotta look at something that changed with the injector install - I would go back and take it out and look at everything that was touched. It could be coincindental, but highly unlikely.

Look up the "Coffee Table Books' these are technical mannuals with great pics that are a great help with lookinfg at systems. you can find them on any of these sites/logs
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 11-16-2011, 01:54 PM
Member
 

Join Date: Aug 2009
Location: Howell, MI
Posts: 41
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Ok sense my last post I attempted to drive the truck arround the block, lost oil pressure. would not build any pressure when cranking. I changed the oil and filter, no change. I installed a new low pressure oil pump and still no change. There has to be some flow from the pump cause the filter is full. the gauge I have moves very little, not even to 1 psi, but comes off 0 when cranking. I have no clue what to check/look at now.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:15 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors