02 7.3 Rough idle, surge/shudder under load - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-22-2011, 10:30 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
02 7.3 Rough idle, surge/shudder under load

All mods are in signature. To date Ive replaced #8 injector, UVCH, ICP, CPS, changed oil and fuel filter and nothing has helped. I have had the truck scanned at the dealer twice, the first time they said the #8 was bad so stupid me I replaced it. When that didnt fix the problem, I went back and they scanned it again and after having the truck for 2 min they told me the IDM was bad because it was coming up with bank 1 and 2 faults. (they didnt tell me what codes they pulled)

Can a misfire be caused by a bad IDM?
The truck runs great besides a slight misfire and shuddering under light load (40+ mph with light throttle pressure). It doesnt smoke at all (other then black smoke when I get into it) and starts just fine.
I NEED to get this thing running right ASAP. Any help/thoughts/comments are greatly appreciated

Edit: I forgot to add I can feel the miss taking off from a stop if I take off slow enough

Last edited by mudslinger02; 05-29-2011 at 09:45 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 05-26-2011, 01:32 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Anyone??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 05-26-2011, 01:47 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
IDM = Injector Driver Module, so yes, it could.

You really should get it scanned by a good scaner and go from there, but I would guess either a bad UCVH or a "Going out" IDM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 05-27-2011, 01:08 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the reply! I've had the IDM out of the truck and took it apart and didnt see anything out of ordinary, no water damage or anything burnt. I will however see if I can get my hands on 1 that I know works and see what happens. As far as getting it scanned again, I dont know anyone that has a good scanner that will work on these trucks and I cant afford to go to the dealer again right now
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 05-27-2011, 01:19 PM
Banned
 

Join Date: Jan 2011
Location: Maine
Posts: 4,240
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Send a message via Skype™ to ToMang07
One more thing to check, the harness right under the CCV, where it meets the valve cover, they sometimes fray the wires where the edge of the valve cover is... did you happen to check the harness? (10mm bolt)
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 05-27-2011, 01:41 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I have checked it and didnt see anything wrong with it but if I get time tonight, Im going to do an ohm test from that point to the valve covers. I have had both valve covers off and all wires looked good but I just went ahead and replaced the driver side uvch when I did the #8 injector and nothing has made a difference so far.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 05-29-2011, 09:50 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
So I tested every wire in the main engine harness and everything checked out ok. I also took both valve covers and all the injectors seem to be squirting the same amount of oil. I was thinking tho, when the dealership did the buzz test, everything buzzed nice and loud yet they said the IDM is bad? I thought if it was going out it would show on a buzz test. I could be wrong.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 06-04-2011, 03:44 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Update

I replaced the passenger side UVCH today so now both sides are new and it didnt make a difference. I did notice that the #8 injector seems to be squirting less oil then the rest but im assuming thats because of the way they are set up. Who knows, maybe I got a bad reman injector from the dealer
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 06-07-2011, 10:16 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 06-21-2011, 11:22 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2011
Location: Woodbury MN
Posts: 25
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well the truck still isnt fixed. I have noticed tho that it runs fairly normal when the truck is cold and gets worse as it warms up.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:26 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors