7.3 Weird Smoking Habits - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-14-2010, 08:22 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2009
Location: Cary, IL
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 Weird Smoking Habits

Well it seems I'm having some issues with my new PSD (1996 F250). It takes a few cycles of the glowplugs to fire up in the mornings, even when its 40 degrees out. It blue smokes and when I pull away it normally smokes a nice cloud like i'm fogging for mosquitos. The rest of the day it cold starts fine.

I noticed when i'm taking off (2nd gear), It looses power and I guess bogs around 2,000 rpms. It takes a second to get over that and then it goes on as normal. Sometimes at that Bog rpm range I get alot of blue smoke just like before. Also if I free rev it smokes in that range.

I'm not sure if this has anything to do with it but the truck is from California, and its now in Northern IL. Emissions? Different Diesel Fuel? I'm currently running some Diesel Treatment through it to see if anything changes. It only has like 85,000 on a brand new Ford crate motor done by ford, and 180,000 on the truck. There are no leaks, and I drove it home 2100 with no problems and didn't burn a drop of oil. Any ideas?

I don't want to further damage anything being I just spent alot of cash on the truck!!!
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 03-14-2010, 08:33 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2010
Location: unvrhrdofit, SK
Posts: 6,728
Thanks: 0
Thanked 31 Times in 30 Posts
Feedback Score: 0 reviews
First issue sounds like a few bad glow plugs or maybe a bad GPR. The 2000rpm bog/smoke...I would say air/fuel? I'm sure someone else will have dealt with that before.

Just my opinion but I wouldn't be starting in second all the time...unless you like changing clutches lol.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 03-14-2010, 08:46 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2009
Location: Cary, IL
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I was told it has new glowplugs, but theres a difference between Autolite Glowplugs and the OEM Plugs. I'm going to test the relay and the plugs this weekend.

I'm more worried about the loss of power in second gear.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 03-14-2010, 08:51 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2010
Location: unvrhrdofit, SK
Posts: 6,728
Thanks: 0
Thanked 31 Times in 30 Posts
Feedback Score: 0 reviews
It only does it in second gear?? Standard trans?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 03-14-2010, 09:04 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2009
Location: Cary, IL
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yes 5spd and only in second gear. I'm kinda stumped.

I just don't know if bringing it home from a different climiate with different emissions had anything to do with it...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 03-14-2010, 09:09 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2010
Location: unvrhrdofit, SK
Posts: 6,728
Thanks: 0
Thanked 31 Times in 30 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If it's a five speed and it only does it in second gear at 2000 rpm then I have absofrickinlutely no idea what the problem may be. To be honest that really doesn't make any sense. Sorry dude

Are you sure you aren't imagining it?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 03-14-2010, 09:18 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: May 2009
Location: Cary, IL
Posts: 168
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I wish I was. But I pulled away from a stop light and fogged a whole intersection. It doesn't do it everything time, so it is very weird. I just happened to notice it when looking back. When I got home I gave it a few revs in the driveway and was getting some pretty good smoke. I'm stumped.....
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 08:40 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors