Exaust back pressure sensor??? 6.0 - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-26-2010, 03:17 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Exaust back pressure sensor??? 6.0

Can someone tell me the symptoms of a bad exaust back pressure sensor. Supposely my 6.0 has stumped every diesel tech in massachusetts. My truck has a p0402 code which is an egr. Replaced egr completly cleaned intaker egr cooler and turbo. Im also still having long crank time. And fors told me my check engine light is due to my straight piped exaust. So the only thing i could think of is my exaust back pressure sensor is bad and causing my cei light
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-26-2010, 03:30 AM
Tennessee Powerstrokes

 

Join Date: Mar 2009
Location: Lebanon TN
Posts: 2,830
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 0 reviews
You need to find another tech! Diesels don't need back pressure and for that matter any other engine with a turbo. I have never heard of an exhaust backpressure sensor for a 6.0, now the 7.3's have one IIRC I have a stright piped exhaust and I know for a fact they are full of crap! Long starts could be a couple of things, fuel pressure, glow plugs and relay, FICM, IPR but not backpressure or egr unless you have white smoke that is. A real Master Tech will be along soon so here is a to keep this active
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-26-2010, 03:48 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Nov 2009
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks i did google the ebp sensor and 6.0s do have them under the master cyclinder abd i heard that they may cause long crank times i just dont know for sure. I got a new ficm with the latest reflash and ford tested all glow plugs and glow plug relay . It has to be a stupid sensor causing this but im guessing its outsmarted not 1 not 2 but 3 ford diesel dealers
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 02-26-2010, 05:49 AM
Tennessee Powerstrokes

 

Join Date: Mar 2009
Location: Lebanon TN
Posts: 2,830
Thanks: 0
Thanked 6 Times in 6 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Interesting. It is a good day cause I learned something I did not know.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 10:37 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors