WASTEGATE PROBLEM...PLEASE HELP - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 12-16-2009, 02:40 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
juststrokeit63's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Southern Maryland
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
WASTEGATE PROBLEM...PLEASE HELP

OK MEN HERE IT IS...Have a 96 ford f 250 7.3 it is now cold out and I am having a serious problem....Go out in the morning and start my truck,wastegate opens then closes,big swoosh of air comes out of tailpipe..Now...I leave for work and the wastegate opens and closes...opens and closes...Exhaust temp rises turbo boost pressure drops and then it starts the cycle all over again...What is causing this ....This is my ride to work everyday...Please Help
juststrokeit63 is offline  
post #2 of 3 Old 12-16-2009, 02:53 PM
Electrical Ogre
 
alberta 7.3's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Calgary, Alberta
Posts: 12,112
Thanks: 30
Thanked 78 Times in 75 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 92 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
You do not have a wastegate on your truck. After the turbo is the EBPV (Exhaust backpressure valve) which closes in cold engine situations to labour the engine to assist in warm-up. You can search on here for "EBPV delete" if you want to remove it, since it does decrease winter fuel economy.

Bill

1996 F250 SC/SB 4X4 XLT
1997 F250 RC/SB 2WD project
2008 F350 CC/LB 4X4 DRW Lariat, 3" cow catcher mod
2008 Ranger SC FX4
Quote:
Originally Posted by weareweird69 View Post
If your posting pictures bill, everyone dim their screens, that CAT YELLOW is bright
Quote:
Originally Posted by Fordman247365 View Post
Is there anything you DONT take apart and **** with?
Quote:
Originally Posted by JJFLASH View Post
I still say that those Dodge mirrors have as much business on a OBS Ford as yoga pants have on a fat chick...my .02
alberta 7.3 is offline  
post #3 of 3 Old 12-16-2009, 03:49 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
juststrokeit63's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Southern Maryland
Posts: 14
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Thanks....I was told that it had a wastegate But was not sure....I just replaced the EBPV sensor today....Was told that was the problem $$$$$$$..Also if I unplug the sensor it runs fine...? Will that hurt it...Have not had a cold start up yet so we will see....
juststrokeit63 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome