Replaced alt - no 'wait to start' and dash clicking - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 Old 02-09-2013, 01:47 PM Thread Starter Rookie
Join Date: Feb 2013
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Replaced alt - no 'wait to start' and dash clicking


I have a 96 e-350 powerstroke. I just replaced the alternator after my batteries ran down, and the alt tested bad at autozone. After replacing it I noticed two things wrong:

1. With the key in the 'On' position the 'wait to start' light is not coming on.

2. At the same time I can hear a rapid 'click-click-click' sound...which ended up being the middle relay in the power distribution box under the hood, which, supposedly, is the IDM relay. I pulled it and tested it, but it seems to be fine; I tested the other two relays too, and tried swapping them, but this made no difference: any relay in the idm relay slot exhibted rapid clicking with the key in the 'On' position.

I tried starting the van a while ago after having the block heater plugged in overnight, but no dice. I waited a few seconds in case the plugs were actually running. It will turn over fine, but won't start.

I did try to start the vechile after the battery was run down -- I thought the gauge was just acting up -- could this have damaged anything? I'm having trouble finding a good chart or diagram of the starting circuit for my vechile as well.

Does anybody know what could be causing the relay to click? What about the "wait to start light" not coming on?


Last edited by seedpress; 02-10-2013 at 01:23 AM. Reason: clarification
seedpress is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 Old 02-15-2015, 12:14 PM
Compression Ignition Addict
hogasm's Avatar
Join Date: Apr 2009
Location: Kitty Hawk
Posts: 245
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Wanted to bring this back up since some of us are having the same problem.

Any suggestions??

I'd rather be fishing
hogasm is offline  
Sponsored Links

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome