4x4 Front tires not engaging - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 12-31-2011, 11:55 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation 4x4 Front tires not engaging

I got my dad's 2005 (I think) F-250 6.0 Diesel stuck trying to get my little 2WD Ranger unstuck. It's only in wet slightly muddy grass too. I put it into drive and go to 4x4 HIGH and the light comes on, then I go to neutral and turn the switch to 4x4 LOW and the LOW RANGE light comes on. I put it in reverse so I can back it out, and it still makes no difference. The back tires start spinning with out me giving it any throttle (seems low range to me), but the front tires didn't do anything. The hubs are set to AUTO, so it should do whatever the switch is set to, right? I also tried 4x4 HIGH, and that didn't seem to work either. The way it's stuck currently, it's too low to the ground to get underneath and look at anything. We used it about this time last year in 4x4 and it worked, it just isn't seeming to work now.

I probably won't check this to often (even though it needs to be out soon), so email me at pwheeler1994@gmail.com No spam please, just send me a solution.

Payton...
pwheeler1994 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 12-31-2011, 12:28 PM
Compression Ignition Addict
 
mazsecond's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Boca Raton, Florida
Posts: 1,541
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 4 reviews
Have you tried turning the hubs to the lock position and see if the 4x4 kicks in. You could have a vacuum leak that won't actuate the 4x4 by using the ESOF. Its a pretty simple system, not much can go wrong.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mike
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
mazsecond is offline  
post #3 of 3 Old 12-31-2011, 12:52 PM
Compression Ignition Addict
 
Mikey's250's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Savannah,Ga
Posts: 2,800
Thanks: 4
Thanked 2 Times in 2 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
You need to lock the hubs manually cause they aren't going to engage automatically unless you can turn the tires over a few times.

Michael- Georgia Powerstroke Diesel Association
2002 F-250 ECSB 4X4 Lariat

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mikey's250 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome