7.3 shut down need help - Ford Powerstroke Diesel Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 07-27-2013, 04:39 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
7.3 shut down need help

I was heading down the road and engine just shut down, now engine will turn over but will not start. I can spray engine starter in breather and engine will fire and shut right back down. I have checked filter housing and the fuel is getting there so i'm thinking fuel pump is working. Any ideas what maybe wrong with this. Truck is a 1999 f350 7.3 thanks
vester1426 is offline  
post #2 of 5 Old 07-27-2013, 04:55 AM
Compression Ignition Addict
 
sldghamr's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Santa Rosa, CA
Posts: 2,026
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
have you change the cam sensor? known problem w/ the 7.3's
check fuses

if you see a light at the end of the tunnel, it's probably just a photon torpedo
sldghamr is offline  
post #3 of 5 Old 07-27-2013, 05:05 AM
ADMIN AND TECH


 
SCUFFY828's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: winston salem north carolina
Posts: 9,314
Thanks: 0
Thanked 11 Times in 11 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
check oil level , possibly cam sensor , check all fuses , in all seriousness , really need to get it on a scanner and see what codes are in it and monitor data to see what it doesn't have that it needs , there is a list of things it could be , and the worst thing to do is start throwing parts at it , besides maybe a cam sensor

SCUFFY828@POWERSTROKE.ORG
ITS STOCK
SCUFFY828 is offline  
post #4 of 5 Old 07-27-2013, 07:43 AM
Powerstroke.org Sponsor

 
Corey@CNCFAB's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Defiance, OH
Posts: 9,279
Thanks: 778
Thanked 511 Times in 465 Posts
Mentioned: 154 Post(s)
Quoted: 390 Post(s)
Feedback Score: 1 reviews
For the love of our rides, can there please be a sticky on the main page or something for people to see links of engine damage from using starting fluid.

Don't ever use starting fluid. If you feel the need to use something similar then use WD40 or some other type of penetrating oil. Never ever ether.

Anyway check fuse #30 under the dash. I think that's the one for the IDM/fuel bowl heater.

Sent from AutoGuide.com Free App

E99CCLB 450/400s,STG1cam, KC38R, 4" exh,CNC FAB fuel&oil lines,140vIDM,BTS,S&B

97 ECLB F250 4x4 stock
96 CCLB F350 4x4 stock



EDGE,S&B,SCT,PHP Hydra,TS-Perf,OEM parts,Sam Wyse trans,VB's,LED's,MBRP,ISSPRO,ICON,FOX,KC TURBOs,SD 7.3 fuel kits, HPOP lines

www.cncfab.us or email sales@cncfab.us

Corey@CNCFAB is offline  
post #5 of 5 Old 07-27-2013, 08:00 AM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have checked oil level and fuel pump, Hpop, and found nothing. I went out this morning truck fired up and ran for bout 1min. then just like the switch was turned off shut down and will not fire again.
vester1426 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome