04 6.0 surging on acceleration, heavy black smoke - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-28-2012, 01:46 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
04 6.0 surging on acceleration, heavy black smoke

I've got an 04 6.0, 115,000 miles. About a month ago after leaving a stop sign I had no power and heavy black smoke. I pulled over and idled a couple minutes and took off with no problems. Last week I was pulling a trailer and felt a "buck" and lost power, I looked in the mirror and it was rolling coal again. I pulled over and let it set a minute, took off and it was fine. Later that day it bucked again and starting smoking. This time it didnt come out of it. I limped it down the highway about 5 miles to where i could get off. While trying to accelerate it has a serious surge and blows lots of black smoke. Any ideas?? Truck is bone stock.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-29-2012, 04:17 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Apr 2012
Posts: 1,065
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
is it early 04? if not, i would highly suspect the ebp sensor or wiring. have a close look at the ebp wiring. if you do not find a fault in the wiring, disconnect the sensor and see how it runs.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-29-2012, 04:32 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Sep 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I pulled the EGR valve today and the top section of it was completely blocked off. I cleaned it and it seems to fine now. I will have to keep an eye on it. Thanks for the information.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-29-2012, 04:35 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2012
Location: Cartersville, GA
Posts: 172
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by fordtough003 View Post
I pulled the EGR valve today and the top section of it was completely blocked off. I cleaned it and it seems to fine now. I will have to keep an eye on it. Thanks for the information.
Delete the EGR system and fix it permanently.


Sent from my iPhone using Autoguide
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 12:02 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors