start up issue on 7.3 - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-10-2012, 09:03 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation start up issue on 7.3

I have a 99 f250 7.3 that won't start up. its been sitting for about two weeks and now it won't turn over. The last time it started was after I put my afe intake on. I just replaced both batteries and put a new alternator in. checked the pcm and glow plug relay and there both good. It's been plugged in the entire time too. when I try and start it, all it does is crank and crank and never turns over. it was about 25 degrees all day yesterday, could it be because its been sitting so long then the extreme cold? Or something else? If someone has any ideas I would greatly appreciate them
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 12-10-2012, 09:05 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Sep 2012
Location: New Fairfield CT
Posts: 1,042
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Skype™ to kendallcschm
Quote:
Originally Posted by th3ryz View Post
I have a 99 f250 7.3 that won't start up. its been sitting for about two weeks and now it won't turn over. The last time it started was after I put my afe intake on. I just replaced both batteries and put a new alternator in. checked the pcm and glow plug relay and there both good. It's been plugged in the entire time too. when I try and start it, all it does is crank and crank and never turns over. it was about 25 degrees all day yesterday, could it be because its been sitting so long then the extreme cold? Or something else? If someone has any ideas I would greatly appreciate them
have you checked the ICP sensor?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 12-10-2012, 10:19 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No I haven't checked that yet, will look at it after work. Any other suggestions if that's not the case?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 12-13-2012, 04:06 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Im looking at a 95 truck to buy. The gentlemean thats selling it says it will start but lopes and dies out. Is this a cam problem? Its a 7.3L diesel
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 12-13-2012, 04:42 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Jan 2010
Location: unvrhrdofit, SK
Posts: 6,923
Thanks: 0
Thanked 38 Times in 37 Posts
Feedback Score: 0 reviews
For the no start, try a different IDM.

For the question about the '95, no not a cam problem. And don't jump into other guys threads with derails. Bad form dude. If you have questions about an obs post them in the OBS chat thread or in the OBS flame free noob question thread
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 12-13-2012, 04:52 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2010
Location: Central, OH
Posts: 323
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
whats the rating on the cold cranking amps of your batteries?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 12-15-2012, 02:14 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
850 on cold cranking, there bothe brand new and charged. Starter is good, just replaced cmp sensor and still won't turn over. Checked hpop and its still good. I can't think of anything it could be, please help!
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 12-15-2012, 03:36 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,071
Thanks: 0
Thanked 14 Times in 14 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is the WTS light coming on

I made my Samsung SGH-I997 send this.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 12-15-2012, 03:41 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Dec 2012
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yes it comes on and turns off after about 15 seconds. If the fuel pump doesn't turn on, would that cause it not to start to? Not saying thats the issue just yet, but was wondering.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 12-15-2012, 03:45 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Feb 2009
Location: Nacogdoches, TX
Posts: 11,071
Thanks: 0
Thanked 14 Times in 14 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yep, cause that pumps fuel too the injectors

I made my Samsung SGH-I997 send this.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
cold starting, starting problem

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 09:47 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors