6.0 strange noise - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-09-2012, 04:04 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jun 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
6.0 strange noise

I'm new to this forum so here goes. First a little history. I have a 2006 F250 with 4" tubo back and K&N filter. The truck is used mainly as a daily driver and occasional towing. It has been very reliable until recently. Last winter the truck began to labor noticably on startup, smoke white and surge until the engine reached full operating temperature. I changed the oil and added "hot shot secret" which seemed to help some so I dismissed the problem as stiction. A couple of weeks ago the truck began running poorly with low power so I cleaned the EGR valve with no results. Took the truck to dealership and had it scanned. injectors and intake cleaned and diagnosed bad MAF. I ordered the MAF and replaced it but the truck got worse and one day would only idle with no pedal. I began to check the wiring and when I got to the ICP the truck idled up again and ran fine so I have ordered a new ICP connector. Now when the truck is under load and I really get on it I get black smoke and sometimes a strange noise that sounds like a jackhammer. It stops when I let off the throtle and shift to a lower gear. It is a manual tranny.

Many thanks to anyone who posts a respone. I'm not a hot rodder, just need a reliable truck.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 06-09-2012, 08:03 AM
Premium Member
 

Join Date: Feb 2011
Location: Edmonton, Alberta Canada
Posts: 3,952
Thanks: 0
Thanked 33 Times in 31 Posts
Feedback Score: 1 reviews
What exactly did your EGR valve and inside your manifold look like? White smoke usually means water. Try unplugging your EGR valve and see if if still does it. You'll get a CEL because of the unplugged valve.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 07-30-2012, 06:32 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Jul 2012
Posts: 1
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i am new to the sight as well, 04 6.0, i have had my truck for 4 years and i get the same (jackhammer) type of sound but not all the time. i can run 2 -4 hours on a trip with no noise, make the same 2 - 4 hour trip back two days later and it could do it a half dozen times. Always when under load and when i let off the throttle it stops, give it throttle again and sometimes does it again but most times does not.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 07-31-2012, 01:48 AM
Banned
 

Join Date: Oct 2011
Location: Carrollton Ohio
Posts: 8,839
Thanks: 65
Thanked 58 Times in 40 Posts
Feedback Score: 10 reviews
Is this jack hammer sound happening after you let off the accelerator? Sounds to me that its the normal operation of the turbo dumping the excess boost pressure into the intake like its supposed to. I could be wrong but when mine first did that to me I was worried too and I found out its normal for it to do that.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 02:44 AM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors