Problem with HP DVD Writer 840x dual layer burner - Ford Powerstroke Diesel Forum
Computer Geeks Gaming, Servers, Code, everything computer...

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-17-2007, 08:11 AM
Serving Our Country!
 

Join Date: Oct 2006
Location: Grunt-on-the-road
Posts: 267
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Problem with HP DVD Writer 840x dual layer burner

I never thought I'd be asking this type of question on this board, but here goes. I've got a serious problem with my CD/DVD burner.
Every time I try to burn a DVD, the drive burns approximately 60% of a 4.7GB blank disc and then Nero crashes with the following error:

------------------------------------------------------------------------

I/O Error!

Device: [0:1:0] HP DVD Writer 840x S632(D: )(ATA)

ScsiStatus: 0x02

Interpretation: Check Condition

CDB: 2A 00 00 14 3E 20 00 00 20 00

Interpretation: Write(10)-Sectors: 1326624-1326655

Sense Area: 70 00 03 00 00 00 00 0E 00 00 00 00 80 04 00 00 00 00

Interpretation: Unknown (Vendor Unique)(0x80,0x04)
------------------------------------------------------------------------

I've had the same problem trying to backup different movies. I made sure I had up to date firmware and Nero software (ver 6.6.1.4). Originally, the burner was attached as the master on the secondary IDE controller. Moved to slave drive on the primary IDE controller using different cable. Changed brand of media used from Ridata to Iomega. Ran complete virus scans with Avast. Have Spybot search and destroy running resident, but ran a full scan with Spybot followed by a full scan using Adaware. Tried using Window XP "restore points" to fix it, but no change. Restored the entire C: drive three times, using different backups ranging back two months. After restoring harddrive, tried using then existing Nero software followed by software update and retry. Nothing has worked, so far. Drive has begun not recognizing commercial CDs or DVDs installed to play. Reinstalled "old" DVD burner (NEC ND-1100A) and the problem continues.
It worked fine with Nero 6.6.x.x since Aug '06, until this mess. I've got the system (Dell 8250) on an UPS. I am constantly updating all of my software, especially Spybot, Adaware and Avast!. About two weeks before the problem, I added a Belkin wireless 802.11g router. But, that's it.

Am I in the ballpark to suspect either the power supply or the motherboard?

Last edited by luckydog; 01-17-2007 at 08:18 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-17-2007, 01:35 PM
Premium Member
 

Join Date: Jan 2006
Location: florida
Posts: 1,893
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
try updating nero, or use something else better yet.
i would also try reinstalling the software for the burner. if it worked before, it should work again.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-17-2007, 08:47 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: Oct 2006
Location: Grunt-on-the-road
Posts: 267
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The version of Nero that was installed (6.6.1.4) is the most up-to-date version. I uninstalled Nero 6.6 and reinstalled my old version, Nero 5.5. The 6.6 came with the new (in Aug 06) HP dual layer DVD burner. Anyway, I had the same problems. This is getting fairly expensive. I've already turned 10 DVD+Rs into coasters. I tried swapping the power cable from a hard drive to the DVD burner too. That didn't work, either. When I restored the hard drive from a backup, I didn't format the hard drive before restoring. Could Nero, or some "bug", have set a flag somewhere that is perpetuating this? One that doesn't get overwritten with a restore?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-18-2007, 07:52 AM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Oct 2006
Location: Walpole, MA
Posts: 1,296
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to rufushusky
Try Roxio, there stuff is not bad. Best of luck man.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-19-2007, 10:13 AM
Serving Our Country!
 

Join Date: Oct 2006
Location: Grunt-on-the-road
Posts: 267
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Fixed???

I tried again, using ImgBurn (my old version of Roxio is too old to work with my DVD burner, HP DVD Writer 840x). I got this error message after about 61% of the image was burned.
--------------------------------------------------------------------------

I 10:28:01 ImgBurn Version 2.1.0.0 started!
I 10:28:01 Microsoft Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600 : Service Pack 2)
I 10:28:01 Initialising SPTI...
I 10:28:01 Searching for SCSI / ATAPI devices...
I 10:28:01 Found 1 DVD-ROM and 1 DVD±RW/RAM!
I 10:28:48 Operation Started!
I 10:28:48 Source File: D:\Holder\YOURS_MINE_AND_OURS.ISO
I 10:28:48 Source File Sectors: 2,153,497 (MODE1/2048)
I 10:28:48 Source File Size: 4,410,361,856 bytes
I 10:28:48 Source File Volume Identifier: YOURS_MINE_AND_OURS
I 10:28:48 Source File Implementation Identifier: DVD Shrink
I 10:28:48 Source File File System(s): ISO9660, UDF (1.02)
I 10:28:48 Destination Device: [2:1:0] HP DVD Writer 840x S632 (F (ATA)
I 10:28:48 Destination Media Type: DVD+R (Disc ID: CMC MAG-E01-00) (Speeds: 4x, 8x)
I 10:28:48 Destination Media Sectors: 2,295,104
I 10:28:48 Write Mode: DVD
I 10:28:48 Write Type: DAO
I 10:28:48 Write Speed: MAX
I 10:28:48 Link Size: Auto
I 10:28:48 Test Mode: No
I 10:28:48 BURN-Proof: Enabled
I 10:28:48 Filling Buffer...
I 10:28:49 Writing LeadIn...
I 10:29:15 Writing Image...
W 10:35:13 Failed to Write Sectors 1337696 - 1337727 - Unknown (Vendor Unique) (0x80, 0x04)
W 10:35:13 Retrying (1 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - No Seek Complete
W 10:35:13 Retrying (2 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (3 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (4 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (5 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (6 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (7 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (8 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (9 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (10 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (11 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (12 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (13 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (14 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (15 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (16 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (17 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (18 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (19 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:35:13 Retrying (20 of 20)...
W 10:35:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:07 Retrying (21)...
W 10:36:07 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:08 Retrying (22)...
W 10:36:08 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:08 Retrying (23)...
W 10:36:08 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:09 Retrying (24)...
W 10:36:09 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:09 Retrying (25)...
W 10:36:09 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:10 Retrying (26)...
W 10:36:10 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:10 Retrying (27)...
W 10:36:10 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:10 Retrying (28)...
W 10:36:10 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:11 Retrying (29)...
W 10:36:11 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:11 Retrying (30)...
W 10:36:11 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:12 Retrying (31)...
W 10:36:12 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:12 Retrying (32)...
W 10:36:12 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:13 Retrying (33)...
W 10:36:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:13 Retrying (34)...
W 10:36:13 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:14 Retrying (35)...
W 10:36:14 Retry Failed - Invalid Address For Write
W 10:36:15 Retrying (36)...
W 10:36:15 Retry Failed - Invalid Address For Write
E 10:36:16 Failed to Write Sectors 1337696 - 1337727 - Unknown (Vendor Unique) (0x80, 0x04)
I 10:36:16 Synchronising Cache...
I 10:36:17 Closing Track...
I 10:36:19 Finalising Disc...
E 10:36:26 Failed to Write Image!
E 10:36:26 Operation Failed! - Duration: 00:07:38
I 10:36:26 Average Write Rate: 6,354 KB/s (4.6x) - Maximum Write Rate: 11,185 KB/s (8.1x)
-------------------------------------------------------------------------

HP Tech service still hasn't answered my, under warranty, service request.

I deleted the drive's channel using <My Computer>, <Properties>, <Device Manager>. Rebooted the PC. Windows XP "found" and installed "new hardware". I did that to make sure that the DMA access hadn't been messed up. That didn't seem to help.

This morning, and I've lost track of how long this has taken, I cleaned the laser lens (again), used different media (Memorex DVD-R), and tried to write using ImgBurn at 4x speed (rather that "Maximum".) The drive is supposed to be happy with either DVD+R, etc., or DVD-R, etc., and has worked well before using DVD+R.

IT WORKED!!

Now, I just have to figure out what specific "fix" actually fixed it. Or, if it's not fixed and this successful burn was just a fluke. Then I can go do an oil & filter change on my truck, which is where I'd rather be right now.

Last edited by luckydog; 01-19-2007 at 10:17 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:44 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors