Cold Running problems - Ford Powerstroke Diesel Forum
99-03 Ford Excursion Forum This forum is for topics relating to the Ford Excursion only.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 21 Old 11-03-2013, 01:06 AM Thread Starter
Premium Member

 
Twawsi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Italy
Posts: 67
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Cold Running problems

So my EX has started to have cold running problems and I come to you all for help. Let me explain.

When the motor is cold, once started the vehicle has no power for the first few hundred yards. Once past that, it runs fine. This has started happening since the morning temps started getting in the 70's which I do not believe has anything to do with it, but just adds more info. I did notice that around this time, the milage dropped.

What I have done so far.
1. Read, and re-read the boards for ideas
2. Replaced the EBPV Sensor
3. Replaced the EBPV tube
4. Cleaned the soot out of the bracket that both the above connect to
5. Scratched my head why nothing changed.

Any ideas?

Grazie
Twawsi is offline  
post #2 of 21 Old 11-03-2013, 10:28 AM
Compression Ignition Addict
 
miked.'s Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: killen, alabama
Posts: 387
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
glow plug relay. not starting on all cylinders. maybe?
miked. is offline  
post #3 of 21 Old 11-03-2013, 11:11 AM Thread Starter
Premium Member

 
Twawsi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Italy
Posts: 67
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
GPR (edit-meant GPCM) is working fine. It checked out with a DVM

Last edited by Twawsi; 11-11-2013 at 10:43 PM.
Twawsi is offline  
post #4 of 21 Old 11-09-2013, 08:18 AM Thread Starter
Premium Member

 
Twawsi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Italy
Posts: 67
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Ran the codes on it today and the came up with a P0603 KAM error. I do not have a Tuner so that's not it. The fuses are good, any other ideas, anyone?
Twawsi is offline  
post #5 of 21 Old 11-09-2013, 08:31 AM
Rodslinger's B1TCH
 
Join Date: Mar 2012
Location: Abbotsford BC
Posts: 1,312
Thanks: 11
Thanked 57 Times in 55 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Worn injectors. Do an oil change using rotella t6, it will make a world of difference.
steve604 is offline  
post #6 of 21 Old 11-09-2013, 12:23 PM
Compression Ignition Addict
 
blue99stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Chico, California
Posts: 5,122
Thanks: 18
Thanked 223 Times in 214 Posts
Mentioned: 3 Post(s)
Quoted: 165 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
is there white smoke on startup?

also if your ebpv is closed when you try to drive you will have no power. this may be whats happeneing.

99.5 f250 7.3 4x4 258k
PHP Phoenix, S&B CAI, 4" TBE, Hpx, Stancor, RR Billet Wheel, AIH Delete, Autometer Gauges, Leveling kit, Transgo kit, Warn Hubs, Int'l Up-Pipes, RR IC Boots, Non-Ebpv Pedestal, High Flow Outlet, RR OCR, 08 Tow Mirrors.

Dad-2000 7.3 109k miles, Autometer Gauges, Superchips 1705, AIH Delete, 6637, 4" TBE, BD Billet Wheel, TruCool Max
blue99stroker is offline  
post #7 of 21 Old 11-10-2013, 12:42 AM Thread Starter
Premium Member

 
Twawsi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Italy
Posts: 67
Thanks: 0
Thanked 4 Times in 4 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Truck has a fresh oil change already. At $12 a quart over here in EU, I'm not about to do that again right now.

No white smoke on startup.

I was thinking the same on the ebpv but the mechanic here stated that when the KAM is not working then the ECM has to relearn all the settings and that could cause the problem I'm having. Next step seems to be using a breakout box to check pinout #55 on the ECM. There is a local Italian place close by that is certified by FORD for maintenance. Guess I'm forced to try them. As long as she don't leave me stranded on the side of the road, or I'm not hurting her, I'm forced to keep driving until the issue is resolved.
Twawsi is offline  
post #8 of 21 Old 11-10-2013, 11:33 PM
Rodslinger's B1TCH
 
Join Date: Mar 2012
Location: Abbotsford BC
Posts: 1,312
Thanks: 11
Thanked 57 Times in 55 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
mine was doing the same thing except I let it go until I had serious problems getting it started.

rotella t6 made it all go away. even at $20/quart it's going to be cheaper fix than a mechanic throwing parts and troubleshooting hours at it.

driving it the way it is isn't going to hurt it either.
steve604 is offline  
post #9 of 21 Old 11-11-2013, 11:00 AM
Compression Ignition Addict
 
ageekwithajeep's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Cedar City UT
Posts: 191
Thanks: 4
Thanked 3 Times in 3 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 2 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Is it diesel? I expect it is but making sure,
Its called being a cold diesel, mine has done this since new

2001 Ford Excursion

06 LJ rubicon
ageekwithajeep is offline  
post #10 of 21 Old 11-11-2013, 12:30 PM
Compression Ignition Addict
 
CSIPSD's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Bend, Or
Posts: 6,169
Thanks: 32
Thanked 49 Times in 47 Posts
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I dont know the particulars of your motor, being over there... But here in the states they do not have a GPR, but a GPCM (Glow Plug Control Module)...

Did you check that?

My next thing would be to ask does it sound different when it does this?

Next is pictures? Is it right hand drive?

01 F-250 SC PSD,320k,16 Isspro Gauges, AFE-2,CCV Mod,IAH delete,map reg,Modded H2e, 6.0 IC, 230/100 from P.I.S, Studs, 910 springs, Forged rods, Water injection,Hydra chip-No Limit/Gearhead tuning, Swamps HVHF IDM, MBRP 4" dual's, Aero, 6" tip's, 4" Revtek lift, 37/12.5/16.5 MT's
Joe



DYNOPROVEN.COM, PERFORMANCEINJECTIONSYSTEMS.COM and RIFFRAFFDIESEL.COM
CSIPSD is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome