Tach and Speedo going crazy! - Ford Powerstroke Diesel Forum

99-03 Ford Excursion Forum This forum is for topics relating to the Ford Excursion only.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 11-05-2007, 04:42 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Tach and Speedo going crazy!

Hi,

This is my first post to this site, so here it goes.

I have a 2002 excursion with approx. 55,000 miles. Two weeks ago while driving down the highway the tach and speedo needles surged all the way to the left and then all the way back to the right. It was as if the battery was disconnected and reconnnected.

The following day it repeated the same pattern as above, but the radio, power locks and windows would not operate until the vehicle shut down for approximately 10 minutes.

It quit doing it last week and started again on Sunday.

I checked all fuses (there ok) and cleaned all battery terminals, and it still keeps doing the same thing.

Has anyone here experienced anything like this?
And is their an easy fix?

Thanks any help would be appreciated!
sunt5 is offline  
post #2 of 8 Old 11-05-2007, 04:43 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2007
Location: America
Posts: 6,782
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like your gauges are sweeping.
2005F250 is offline  
post #3 of 8 Old 11-05-2007, 05:13 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
What would cause the guages to sweep?
sunt5 is offline  
post #4 of 8 Old 11-05-2007, 05:52 PM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: May 2007
Location: America
Posts: 6,782
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I dunno. Mine do it when I reprogram or do the cluster trick.
2005F250 is offline  
post #5 of 8 Old 11-08-2007, 06:21 PM
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Pinion grear sensor?
Unkydon is offline  
post #6 of 8 Old 11-17-2007, 01:06 AM
Member
 
Diesel D82's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Avondale
Posts: 32
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
maybe a bad ground or short somewhere? if'n all that other stuff (radio, etc.) went out too. my buddy had a chevy that used to do the same thing, never did figure out what it was though...




1997 F-250 XLT 4x4
SuperCab / Short Bed / ZF-5
Tymar Intake / 1.0 A/R Quick Spool Turbo Housing
BD Exhaust Brake / Straight Piped: 3" DP - Dual 4"
285 75 16 Toyo MTs


Recommendations?

Diesel D82 is offline  
post #7 of 8 Old 08-09-2009, 12:03 PM
Member
 
Offtrack1's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Red Oak
Posts: 56
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
My truck is having some problems, the radio and power windows quit and come on after a while and all the fuses are ok. I now the radio still has power to it because when I press the eject on the cd player it displays cd 1-6. I don't know if there is a breaker for the power windows and radio, I don't have a owners manual with the truck.
Offtrack1 is offline  
post #8 of 8 Old 08-10-2009, 11:53 AM
Member
 
Jessibobessy's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Alberta... soon... TEXAS!!
Posts: 47
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have an 06 F350 so I don't know if it'll be the same thing... but I had a similar problem with mine last year. The spedometer was going insane, I'd be going like 50 km/h and it would say I was going 110. It was even so far past that it was off the chart (like almost a full 360 degree) and then it wouldn't register any speed and would say 0. And then sometimes it would work fine. But I had to replace the instrument cluster on mine to fix it.

~ Good girls go to heaven, bad girls go everywhere ~
Jessibobessy is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome