Wont start theft light flashing - Ford Powerstroke Diesel Forum
99-03 Ford Excursion Forum This forum is for topics relating to the Ford Excursion only.

Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-06-2012, 06:05 AM
Member
 

Join Date: Jan 2012
Posts: 45
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Wont start theft light flashing

Pulled n to get some coffee when I came back out truck wouldn't start tried several times then noticed theft light flashing n dash. Any ideas
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 04-08-2012, 07:20 PM
Christ Follower

 

Join Date: May 2010
Location: Mount Pleasant, SC
Posts: 366
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 0 reviews
The anti-theft kicked in. Mine did it a few months ago and It had something to do with my Superchip. I had to return mine to stock and then re-install the program. Do you have any chips/programmers installed?
It has something to do with the PATS system installed which reads a code from the key. Do you have a second key you can try?
If not, Try this. It works for me:
THEFT LIGHT (on Excursions) - If the theft light flashes rapidly after programming and the vehicle won't start, the Passive Anti-theft system (PATS) will need to be reset. To reset the PATS, perform the following steps:



1. Turn the key on, but do not attempt to start the vehicle.



2. Wait for the theft light to quit flashing rapidly. This should take about 45 seconds, after which the THEFT light will flash multiple times about every 3 seconds.



3. Turn the key off and remove the key from the ignition for 30 seconds.



4. Insert the key and turn the ignition to the ON position.



5. The THEFT light should illuminate for about 5 seconds and then go out.



6. Continue to start the vehicle normally.



Hope this helps....works for my 03 X.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 04-10-2012, 07:11 PM
Member
 

Join Date: Jan 2012
Posts: 45
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks, I ended up disconnecting the battery's for a bit then hooked them backup and it started no problem.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 04-16-2012, 01:27 PM
Compression Ignition Addict
 

Join Date: Aug 2007
Location: New Martinsville, West Virginia
Posts: 2,559
Thanks: 0
Thanked 18 Times in 16 Posts
Feedback Score: 0 reviews
This happend with ours, I turned the key to the on position, left it there for about 10-15 minutes, long after the theft light stoped blinking, turned it off, then started it normally.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:32 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors