Confusing power problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
99-03 Ford Excursion Forum This forum is for topics relating to the Ford Excursion only.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 Old 04-13-2010, 03:04 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Rising Sun
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Confusing power problem

I have an 01' Ex with the 7.3 with about 135,000 miles. At some point between third and fourth gears (usually at between 30-40 mph) the engine power starts to fade. If I let off of the gas pedal and then apply it again it cycles through. A buddy suggested that maybe the turbo is starting to go or the wastegate is not operating properly. I was wondering if this is a common problem. I have no idea.
shawnsexcursion is offline  
post #2 of 5 Old 04-13-2010, 03:26 PM
P3Z
Powerstroke.org Fanatic
 
P3Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Louisville, Kentucky
Posts: 144
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
I have a 2000 w/ 7.3L & around 1500 RPM's it is sluggish if I lightly apply gas.

If I apply more gas it drops a gear & spools up the turbo. I do have a SCT 3015 tuner though.

2003 F350 Dually SC LB 4x4 6.0 Lariat
P3Z is offline  
post #3 of 5 Old 04-13-2010, 03:28 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Rising Sun
Posts: 34
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
do u think that my turbo should be replaced?
shawnsexcursion is offline  
post #4 of 5 Old 04-13-2010, 05:58 PM
P3Z
Powerstroke.org Fanatic
 
P3Z's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Louisville, Kentucky
Posts: 144
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
You would have to have a pro look at it to know for sure.

My guess would be no, my Ex has 215,000 & has the original turbo on it.

Maybe someone with more knowledge can chime in.

Best of luck

2003 F350 Dually SC LB 4x4 6.0 Lariat
P3Z is offline  
post #5 of 5 Old 04-13-2010, 08:29 PM
Member
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 48
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Just a thought here, I have a 2002 Excursion. I have had some serious issues stem from an alternator that totally destroyed itself last month. One thing I noticed is that most of my ground connections all over the truck exposed to the elements was corroded. While i don't think this attributed to the eventual destruction of my alternator(it was smoking at one point) I did have on occasion some of the symtoms your talking about. By all means get a professional to look at your truck, but something to keep in mind, check those grounds, and clean them if you think they might be slightest bit corroded. Just a thought, hope it helps.
eo1sc is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome