7.3 sometimes wont start... - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-01-2014, 01:01 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2014
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Exclamation 7.3 sometimes wont start...

Hi there! This is my first post, ill try to keep it short. I have a 1999 E350 Ex-Ambulance that Ive converted to an RV. I have had it for over a year now and sometimes I have trouble starting it.

What I have changed: Cam Positioning Sensor, Fuel/Water drain valve, High pressure oil lines, and Inline electric fuel pump.

I only have trouble when I haven't started it in awhile. I have noticed that when It doesn't start the oil pressure gauge usually doesn't move. If the batteries are full and the oil pressure gauge is up it normally starts up no problem. Could that be the ICP Sensor? Could my HPOP be low or need to be changed? Lately I have been having to use a small shot of ether.

Last edited by Slate; 02-01-2014 at 01:11 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 02-01-2014, 01:34 PM
Powerstroke.org Fanatic
 

Join Date: Jan 2014
Location: 47037
Posts: 134
Thanks: 1
Thanked 11 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
by the description you are giving it sounds if the low pressure oil pump is struggling to build prime.

you may want to remove the oil filter and see if the drain back valve is missing.
if it is intact you may want to look for external oil leaks and if none are present then suspect the low pressure pump.

generally when the low pressure pump is worn the truck will start and then stall after 5-10 seconds, after the HPOP consumes all the oil in the reservoir and the LPOP didn't refill it.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 02-01-2014, 08:16 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: Feb 2014
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I had a huge oil leak but i repaired it as far as I can tell. I will check for the drain back valve. I forgot to mention it does randomly shut off. Normally when its idling and has had a hick-up on the hwy before (likely the same issue). It happens about once a month.
it may be a coincidence but it seems to act up more when I'm low on fuel. (about a quarter tank)

Thank you for you help.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 03:20 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors