Excursion won't start - Ford Powerstroke Diesel Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 01-12-2014, 02:20 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: May 2013
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Excursion won't start

2003 Excursion 7.3, went to start it two days ago, it turned over briefly and then the alarm went off. Acts like battery is dead. Pulled batteries and had them checked. both are fully charged. Any ideas before I have it towed in. Can't figure out why the alarm goes off. Alternator and starter are new as of August 2013. Thanks for any input.

Can I bypass the alarm?
Hanscursion is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 01-13-2014, 11:50 AM
Compression Ignition Addict
 
blue99stroker's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Chico, California
Posts: 5,365
Thanks: 18
Thanked 233 Times in 224 Posts
Mentioned: 5 Post(s)
Quoted: 220 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
i think it wont start because of the security system.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
99.5 f250 7.3 4x4 260k FF 160/30, PHP Hydra, S&B CAI, 4" Exhaust, RR Billet Wheel, Autometer Gauges, Transgo, Non-Ebpv Pedestal, High Flow Outlet, 08 Tow Mirrors.

Dad-2000 7.3 4x4 110k miles, Autometer Gauges, Superchips 1705, 6637, 4" Exhaust, BD Billet Wheel, TruCool Max
blue99stroker is offline  
post #3 of 6 Old 01-13-2014, 11:52 AM
Compression Ignition Addict
 
c dog's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 825
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
Any type of tuner or programer on it?

Sent from my Nexus 7
c dog is offline  
post #4 of 6 Old 01-13-2014, 12:47 PM
Premium Member
 
dannanw's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Colorado
Posts: 5,413
Thanks: 8
Thanked 72 Times in 65 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Quoted: 51 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
it's caused by the alarm...

What this nation needs is cleaner thoughts and dirtier fingernails...

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
dannanw is offline  
post #5 of 6 Old 01-13-2014, 12:55 PM
Compression Ignition Addict
 
c dog's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 825
Thanks: 0
Thanked 12 Times in 12 Posts
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Feedback Score: 0 reviews
My 6.0 Excursion has the PATS system (passive active theft system, alarm/theft) from ford. Some how my SCT tuner made it think it was getting stolen. It would not start or crank with the key even after returning it to stock.

A month later after trying every thing to fix it I found one post on the forums about the SCT tuners cause a no start because of the PATS. I had them send me a new tune for my SCT tuner with the PATS disabled. My Excursion started right up!

All my tunes have to have the PATS disabled and I can not run it stock. Doesn't bother me tho. I don't know much about the 7.3 but believe all the Excursions have the PATS system on them.

Sent from my Nexus 7
c dog is offline  
post #6 of 6 Old 01-13-2014, 01:02 PM
Premium Member
 
dannanw's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Colorado
Posts: 5,413
Thanks: 8
Thanked 72 Times in 65 Posts
Mentioned: 7 Post(s)
Quoted: 51 Post(s)
Garage
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by c dog View Post
My 6.0 Excursion has the PATS system (passive active theft system, alarm/theft) from ford. Some how my SCT tuner made it think it was getting stolen. It would not start or crank with the key even after returning it to stock.

A month later after trying every thing to fix it I found one post on the forums about the SCT tuners cause a no start because of the PATS. I had them send me a new tune for my SCT tuner with the PATS disabled. My Excursion started right up!

All my tunes have to have the PATS disabled and I can not run it stock. Doesn't bother me tho. I don't know much about the 7.3 but believe all the Excursions have the PATS system on them.

Sent from my Nexus 7
they also have something similar, and most aftermarket alarms tap into the harness and use this system to disable it...I'd find the black box under the dash and see the manuf. and call them just my

What this nation needs is cleaner thoughts and dirtier fingernails...

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
dannanw is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome