7.3 6 codes low power, skip, stumble help please - Ford Powerstroke Diesel Forum
Powerstroke.org is the premier Diesel Truck Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-01-2014, 05:41 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
7.3 6 codes low power, skip, stumble help please

hi I own a early 99 7.3 and have been having some engine trouble... last week the truck started chugging like it was running out of fuel slower and slower and finally shut off. I couldent get it to restart.. I was at 1/4 of a tank when it happened. well I changed the fuel pump, cleaned the fuel tank and lines, replaced the fuel filter, and cleaned the two screens inside the tank, and replaced the cps.. the truck now starts and runs but skips and jerks around 1500-2500 rpms, wot is good and idle is ok but rough... Ive run a few bottles of fuel cleaners in it since then but still acts the same.. the codes its pulling are p0475 (I have ebpv delete), 1316, 0344, 1212, 0340, 0470.. any ideas of what could be the cause of my problems??? thanks in advance. and happy new years!!

the truck has a new hpop, ipr, and icp. replaced 2-3 months ago runs the same with icp unplugged...
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 01-01-2014, 09:40 AM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I cleared the dcts and drove and now its pulling p1690, 1280. Also I noticed if I unplug the passenger side uvch while the engine is running the engine shuts off if I unplug the driver side the engine stays running but rough
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 01-16-2014, 03:51 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Nobody has any ideas?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 01-16-2014, 07:46 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: May 2013
Location: Stafford, Virginia
Posts: 1,039
Thanks: 19
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Is the UVCH hooked up snuggly? The connection under the valve cover
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 01-16-2014, 08:12 PM
Powerstroke.org Sponsor

 

Join Date: Apr 2010
Location: Defiance
Posts: 3,977
Thanks: 267
Thanked 72 Times in 70 Posts
Feedback Score: 1 reviews
What he said^^^. Sounds like a bad connection on the driver side. Could be the whole harness or could be a couple of the injector plugs were not clipped on all the way and have come out.

Sent from AutoGuide.com Free App
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 01-16-2014, 08:54 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: May 2013
Location: Stafford, Virginia
Posts: 1,039
Thanks: 19
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If you are going to remove the valve covers to check, I would highly recommend doing the 50 cent mod while you are in there. It could save you a lot of headache one day
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 01-17-2014, 06:12 PM
Powerstroke.org Rookie
 

Join Date: May 2013
Posts: 8
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i pulled the driver side valve cover and unplugged each injector while the engine is running and every one of them caused a change in how the engine ran when unplugged so i dont think its in the injector wiring.. is there a differnt test i could do?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 01-17-2014, 09:02 PM
Serving Our Country!
 

Join Date: May 2013
Location: Stafford, Virginia
Posts: 1,039
Thanks: 19
Thanked 16 Times in 15 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Compression test maybe? i'm not the most schooled up on this site but that's what I would do...
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 01-18-2014, 09:39 AM
Powerstroke.org Sponsor

 

Join Date: Apr 2010
Location: Defiance
Posts: 3,977
Thanks: 267
Thanked 72 Times in 70 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Check out your wastegate solenoid (p1690). Btw they are $40 or so at the dealer.

Have you ever had feelings for a nun??? "Nacho Libre"
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -8. The time now is 11:52 PM.


Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

vB.Sponsors