I am Really starting to hate this truck - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 36 Old 08-10-2008, 09:16 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I am Really starting to hate this truck

ever since i bought this 02 f250 7.3 it has been having what i believe the same problem. lately when i start the truck up it fires up good and strong and about 20 minutes later starts clacking loudly when i roll to a stop at a light. the engine struggles to idle, finally when the light turns green the truck struggles to accelerate clacking real loud blowing white smoke until it hits about 50mph. it runs fine at 60 mph but if you stop the truck starts idling rough again to the point where if left alone it will die and be very difficlut to restart. warm starts are very rough as well. it has thrown no codes, it is on a 3rd cps sensor. previous sensor replacements have done nothing. new air filter, relatively new fuel filter. oil level in hpop is fine. the upper valve cover harness seemed okay. the truck also constantly blows white smoke. for $hits and giggles i added a 5.6k resistor to the ICP sensor and it made the truck run so rough i barely made it home. it wanted to shut down at 40mph in OD. with that in it smoked like a banshee.

the only common factor between everthing is that the problem starts at about 2000 miles after an oil change. it has done this three times now. this time i added a little bit of oil to make sure it wasn't from burning some off even though the dipstick said i didn't. addition of oil showed an overfill on the dipstick. it also didn't help the problem. after an oil change the truck runs great. i am almost to the point where i am going to change the oil and trade this peice of crap in. the only thing ford mechanics want to do is suggest changing the cam sensor. if i can't get this thing fixed i'm ready to swear off buying another ford.

2002 F250, ext cab, standard box, 4x4, 7.3L
DIY Intake
4" Stainless Steel turbo back
John_BZ is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 36 Old 08-10-2008, 09:34 PM
Compression Ignition Addict
 
sikktruk01's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: murfreesboro TN.
Posts: 885
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
what oil are you using ? the motocraft diesel oil has anti foam additives in it to prevent injector/driveability problems.

platinum edition F250 crewcab, 7.3 powerstroke,8 inch fabtech, 37x13.5x20 kumho m/t, 20x10 A/R teflon thug,6 FOX shocks and stabilizer, stainless toolbox, line-x, 4 inch exhaust, AEM intake, wicked wheel, Dp-tuner, Autometer C2 Gauges, kenwood in dash TV/DVD with navigation, sirius, bluetooth and back up camera, infinity and JL audio speakers, PPI amp, 08 diff cover, braided brake lines, onboard air w/ train horns,E-Z down tailgate

sikktruk01 is offline  
post #3 of 36 Old 08-11-2008, 06:18 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
rotella t synthetic. it did this running regular dino rotella and also when i decided to switch to synthetic and ran royal purple.

2002 F250, ext cab, standard box, 4x4, 7.3L
DIY Intake
4" Stainless Steel turbo back
John_BZ is offline  
post #4 of 36 Old 08-11-2008, 06:24 AM
FJuanfiddy mod


 
Dave's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Trempealeau, WI
Posts: 31,800
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Thanks: 132
Thanked 179 Times in 159 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via Yahoo to Dave
What are you using to pull codes? It definately sounds like an Oil related/ICP issue. Keep this bumped up so one of the Techs can see it

Email: Dave@powerstroke.org
2011 F150 Ecoboost Crew cab lariat. Custom tunes from KEM and 5Star, and Unleashed
2012 F150 Crew Cab Ecoboost stock for now-Totaled March 12 2015
2006 F250 ECSB Lariat 4x4

Leveling kit, 315/70/17 Kelly TSRs on Method race wheels
ARP studs and OEM gaskets done by Renegade Diesel
ECM and Atlas 40 FICM tuned by Bill at PHP SCT tunes by Truck Source Diesel. Gearhead, Innovative, Wildman and Tyrant diesel
Flowmaster/MBRP Hybrid Exhaust
Edge Insight CTS
Coolant filter
Bulletproof diesel FICM EGR Delete, Oil Cooler and Water Pump, and Light bar.
Dually LED lights from Stealth Automotive/Xpedition Outfitters
No Limit Fab 6.0 Cold Air Intake
http://www.bulletproofdiesel.com/default.asp
http://nolimitfabrication.com/
Dave is offline  
post #5 of 36 Old 08-11-2008, 06:30 AM
Compression Ignition Addict
 
Join Date: Jan 2008
Location: cedaredge colorado
Posts: 659
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i have seen 7.3 run rough on syn oil,if the truck did not have it from new i would put back reg. 15-40.
badazzstroker is offline  
post #6 of 36 Old 08-11-2008, 08:42 PM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
i unplugged the icp sensor and drove home 20 miles like that. the truck ran only a little bit better but it still ran rough. also before i pulled the sensor out this morning it decided to run bad almost constantly. is there a possibility that i have either a loose conection under the valve cover or bad injector o-rings ?

2002 F250, ext cab, standard box, 4x4, 7.3L
DIY Intake
4" Stainless Steel turbo back
John_BZ is offline  
post #7 of 36 Old 08-11-2008, 08:45 PM
Compression Ignition Addict
 
somebodyelse5's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,005
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to somebodyelse5
did you get the cam sensor replaced? get rid of all possibilities ya know?

Joe

White 2002 F350 7.3


Pinch weld covers
Amp steps
KMC XD Ambush
BFG AT's
aFe stage II with pro guard 7
Edge Juice w/ Attitude
Rockford, pioneer, kicker, polk
5" Turbo back from farmboy
Foil delete
08 vent badges
CB

Quote:
Originally Posted by AvroAero View Post
If you can cut a massive hole in your own fender, I'd say your the DIYOTM. I'd be ****ting myself that something would go wrong.
made my day
somebodyelse5 is offline  
post #8 of 36 Old 08-11-2008, 08:47 PM
Banned
 
Join Date: Feb 2008
Location: Northampton,MA
Posts: 792
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Send a message via AIM to blizzardwarrior7
IPR O-ring, UnderValve cover harness, ICP....I have a feeling its a combination of those....Also, have a buzz test performed....Sounds like your losing an injector.

As I said above, have a buzz test performed.....and than check your IPR and under valve cover harness's.

Last edited by blizzardwarrior7; 08-12-2008 at 03:39 PM.
blizzardwarrior7 is offline  
post #9 of 36 Old 08-12-2008, 06:22 AM Thread Starter
Member
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 31
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by somebodyelse5 View Post
did you get the cam sensor replaced? get rid of all possibilities ya know?
its on its third one at this point. the last ford mechanic who touched it insisted the cam sensor was at fault.

2002 F250, ext cab, standard box, 4x4, 7.3L
DIY Intake
4" Stainless Steel turbo back
John_BZ is offline  
post #10 of 36 Old 08-12-2008, 11:56 PM
Powerstroke.org Rookie
 
blanco's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Snellville, GA
Posts: 28
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I came here to search for info on this as well. Mine acts the same way, except that it stops after it warms up.

It does exactly what the John_Bz wrote up. Stalling, white smoke etc.

The CPS was already replaced early this year. I use Rotella 15w40.

Looking for help..
blanco is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome