starting problem - Ford Powerstroke Diesel Forum
User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 Old 07-29-2008, 02:33 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Rockwall, Texas
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
starting problem

My 2000 F-350 7.3 was getting slow to start and I noticed corrison on my battery terminals, so I cleaned all posts and cables on both batteries. Then a couple of days later the truck won't start at all, it wouldn't crank, just clicked...So I replaced both batteries, which were well over 3 years old. But this didn't help. The truck still won't crank, it just clicks. What could or would be my next step.

Thanks
ptall is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 Old 08-03-2008, 02:50 PM
Compression Ignition Addict
 
RadarRider's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Smithfield, RI
Posts: 4,585
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ptall View Post
My 2000 F-350 7.3 was getting slow to start and I noticed corrison on my battery terminals, so I cleaned all posts and cables on both batteries. Then a couple of days later the truck won't start at all, it wouldn't crank, just clicked...So I replaced both batteries, which were well over 3 years old. But this didn't help. The truck still won't crank, it just clicks. What could or would be my next step.

Thanks
Your next 2 areas to check would be your starter & alternator. Your alternator has an internal voltage regulator that's prone to failure over some time. See if there's a local parts store or armature shop that can bench test your alt. If it's not your alt., check the connections on your starter. If the connections are ok, you can pull your starter & bench test it yourself or bring it to the parts store/armature shop.

"HEAVY" 2001 F-250 XLT 4x4 EC SB:
TW 6pos chip, S&B CAI, Monster 4" exhaust w/ Power Elbow, Big Head WGA, Technicooler, ITP boost fooler, Gen 1 Wicked Wheel, Six-Gun Tuner, Optima Yellow Tops, AutoMeter(Boost, Trans, EGT), CCV mod, MTS TC, MTS valve body, Trans Tech performance rebuild kit, TransGo shift kit, Hornblasters 242 Shocker Train Horns.

RadarRider is offline  
post #3 of 17 Old 08-03-2008, 04:01 PM
Premium Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Around
Posts: 1,042
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thumbs up fix psd

i would also check the starter switch,
outlawdiesel is offline  
post #4 of 17 Old 08-06-2008, 02:56 PM Thread Starter
Powerstroke.org Rookie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Rockwall, Texas
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks, got it fixed...It was the starter. Thanks again for the suggestions...
ptall is offline  
post #5 of 17 Old 08-16-2008, 11:32 PM
Compression Ignition Addict
 
POWERSMOKIN's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 2,135
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
mines gettin kinda slow... all connections are good.
after it starts, i noticed it going WHEEEEEEEEE as the starter spools down and the engine is running.

is this normal?

96 f350 209k mi

~Mike Lewis

1996 F-350 CC LB PSD
Beans Stage 1's - 6637 Intake - SD HPOP - 5" Exhaust
E4OD w/ Shift Kit - Sky MFG Reverse Shackle
265,000MI

Last edited by POWERSMOKIN; 08-16-2008 at 11:45 PM.
POWERSMOKIN is offline  
post #6 of 17 Old 08-17-2008, 04:38 AM
Other vehicle is an F250
 
Hank's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: N. Pickens County S.C.
Posts: 18,321
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by POWERSMOKIN View Post
mines gettin kinda slow... all connections are good.
after it starts, i noticed it going WHEEEEEEEEE as the starter spools down and the engine is running.

is this normal?

96 f350 209k mi
Sounds like the starter is just happy to have helped out again!

Sorry, couldn't help myself! Hope you find your answer soon. At least I bumped you back to the top.

2001 F250 Lariat Crewcab, Automatic, 4X4

(Late '99 Regular Cab Work Truck)


6.5" Pro Comp Lift ~ Traction Bars ~ Son-Built Sliders ~ 16" Pro Comp Xtreme Wheels with 35" BFG TA KM2s
4" Banks Exh.-Power Elbow ~ Wicked Wheel ~ DIY AMSOIL EaAU4090 Intake ~ PHP 6 Pos Chip ~ LowDown LED Upgrade
Stage 1 Injectors ~ HankDaddy Mod. ~ BUILT TRANNY! 352 HP Shootin' for 375!
CAROLINA POWERSTROKE ASSOCIATION
Hank is offline  
post #7 of 17 Old 08-17-2008, 07:07 AM
Compression Ignition Addict
 
RadarRider's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Smithfield, RI
Posts: 4,585
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Hank View Post
Sounds like the starter is just happy to have helped out again!

Sorry, couldn't help myself! Hope you find your answer soon. At least I bumped you back to the top.
That was good!

"HEAVY" 2001 F-250 XLT 4x4 EC SB:
TW 6pos chip, S&B CAI, Monster 4" exhaust w/ Power Elbow, Big Head WGA, Technicooler, ITP boost fooler, Gen 1 Wicked Wheel, Six-Gun Tuner, Optima Yellow Tops, AutoMeter(Boost, Trans, EGT), CCV mod, MTS TC, MTS valve body, Trans Tech performance rebuild kit, TransGo shift kit, Hornblasters 242 Shocker Train Horns.

RadarRider is offline  
post #8 of 17 Old 08-17-2008, 09:53 AM
Compression Ignition Addict
 
POWERSMOKIN's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 2,135
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Hank View Post
Sounds like the starter is just happy to have helped out again!

Sorry, couldn't help myself! Hope you find your answer soon. At least I bumped you back to the top.
well thank you for that.

~Mike Lewis

1996 F-350 CC LB PSD
Beans Stage 1's - 6637 Intake - SD HPOP - 5" Exhaust
E4OD w/ Shift Kit - Sky MFG Reverse Shackle
265,000MI
POWERSMOKIN is offline  
post #9 of 17 Old 08-17-2008, 10:51 AM
Compression Ignition Addict
 
RadarRider's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Smithfield, RI
Posts: 4,585
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by POWERSMOKIN View Post
mines gettin kinda slow... all connections are good.
after it starts, i noticed it going WHEEEEEEEEE as the starter spools down and the engine is running.

is this normal?

96 f350 209k mi
Describe the 'WHEEEEEEEEEE' sound. There might be a possibility your input gear is still spinning after it's been disengaged. You can bench test your starter to see if this is the problem.

"HEAVY" 2001 F-250 XLT 4x4 EC SB:
TW 6pos chip, S&B CAI, Monster 4" exhaust w/ Power Elbow, Big Head WGA, Technicooler, ITP boost fooler, Gen 1 Wicked Wheel, Six-Gun Tuner, Optima Yellow Tops, AutoMeter(Boost, Trans, EGT), CCV mod, MTS TC, MTS valve body, Trans Tech performance rebuild kit, TransGo shift kit, Hornblasters 242 Shocker Train Horns.

RadarRider is offline  
post #10 of 17 Old 08-17-2008, 12:21 PM
Compression Ignition Addict
 
POWERSMOKIN's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 2,135
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
its just like, a whirring, not like an overused pencil sharpener with a shot bearing, just like the clutch opened up, and it goes from like 1,500 rpm to 0 winding down, but ive never heard any other starter do that.

How would i bench test it? and where is it at?

~Mike Lewis

1996 F-350 CC LB PSD
Beans Stage 1's - 6637 Intake - SD HPOP - 5" Exhaust
E4OD w/ Shift Kit - Sky MFG Reverse Shackle
265,000MI
POWERSMOKIN is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Powerstroke Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome